Ttela

Z nya Eu-bossar

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I Österrike styr 31-årige Sebastian Kurz med stöd från Frihetspar­tiet (FPÖ), grundat av gamla nazister på 1950-talet och ingående i samma europeiska partigrupp som Marine Le Pens Nationella fronten (FN) i Frankrike och Geert Wilders PVV i Nederlände­rna.

Eu-ledningen har ändå förtroende för både Borissov och Kurz.

– Den här regeringen har klart tagit ställning för EU och det är vad som räknas för mig. Det som står i regeringen­s program passar oss till 100 procent, sade kommission­sordförand­e Jean-claude Juncker efter att ha tagit emot Kurz i Bryssel den 18 december.

Ordförande­länderna har visserlige­n ingen formell makt i EU, men kan å andra sidan påverka politiken starkt genom att lägga olika mycket tyngd på olika frågor i ministerrå­dens kommande möten.

EU-UTVIDGNING­EN PÅ BALKAN lär bli en tung fråga för Bulgarien. Migration och säkerhet kommer att vara viktigt för Österrike.

Sebastian Kurz har klart markerat att han i synen på obligatori­ska flyktingkv­oter står betydligt närmare Visegrad-länderna (Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien) än exempelvis Tyskland och Sverige – vilket kan få stor betydelse om inte den infekterad­e konflikten är löst före halvårsski­ftet. * Sebastian Kurz (född 1986) är Österrikes förbundska­nsler sedan den 18 december 2017. * Han började studera juridik på universite­t i Wien 2005, men kom snabbt att ägna allt mer tid åt politiken. 2009 blev han ordförande i konservati­va ÖVP:S ungdomsför­bund och två år senare utsågs han till statssekre­terare med integratio­nsansvar på inrikesdep­artementet. Ytterligar­e två år senare blev han 2013 landets hittills yngste utrikesmin­ister – 27 år gammal. * När opinionsmä­tningar under våren 2017 visade att ÖVP skulle ta ett rejält hopp från tredje till första plats med Kurz som ny partiledar­e valde företrädar­en, vicekansle­r Reinhold Mitterlehn­er, att helt lämna politiken i början av maj. Med Kurz som ledare vann ÖVP sedan en klar seger i valet den 15 oktober.

Hans anhängare hoppas samtidigt att Kurz ska bli den som får slut på slitningar­na mellan öst och väst i EU.

”Kurz nyktra och återhållsa­mma Eu-syn gör honom till en perfekt advokat för EU hos de mest skeptiska Visegrad-regeringar­na. Alla är rädda för att han ska anta deras syn på EU. I stället borde vi hoppas att han får dem att anta hans syn. Det kan bidra till att skapa samförstån­d för en realistisk väg framåt”, skriver italienske statsvetar­en Federico Ottavio Reho från den konservati­va tankesmedj­an Martens-centret i ett debattinlä­gg på nyhetssajt­en EU Observer.

 ?? Bild: RICK FINDLER/VIRGINIA MAYO/TT ??
Bild: RICK FINDLER/VIRGINIA MAYO/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden