Ttela

Alphand skrällde och Hansdotter på pallen

- MAKOTO ASAHARA TT

Frida Hansdotter tog en tredjeplat­s på världscups­slalomen i österrikis­ka Lienz – men det största utropsteck­net dock var en annan svenska. – Jag är bara jätteglad, wow, säger Estelle Alphand efter sitt makalösa andraåk som gav en femteplats.

Att Estelle Alphand, på 23:e plats efter första åket, stått för ett riktigt fint andraåk på världscups­slalomen i Lienz gick att bekräfta redan vid hennes målgång, när hon tog över ledningen med 83 hundradela­r tillgodo.

– Det är jättekul. Andraåket kändes jättebra. Jag satsade allt på det och försökte åka så fort jag kunde. Och det gick, säger Alphand efter det som skulle visa sig bli en sensations­artad eftermidda­g i Österrike.

Hur bra hon faktiskt hade åkt, främst i den sista branten, blev allt tydligare för varje åkare som misslyckad­es med att slå hennes totaltid.

ALPHAND HADE MER eller mindre hunnit folkbokför­a sig i ledarstole­n i Lienz innan hemmaåkare­n Bernadette Schild, femma efter första åket med 1,70 tillgodo på svenskan, lyckades ta över platsen med ynka fem hundradela­rs marginal.

Det blev till slut blev en delad femteplats med Petra Vlhova, Slovakien, för Alphand som noterade den snabbaste tiden av alla i andra åket. 51,70 var dryga sekunden bättre än såväl Mikaela Shiffrin som Frida Hansdotter och 53 hundradela­r snabbare än närmaste konkurrent.

Femteplats­en var med råge den bästa i världscupk­arriären för Alphand som bytte från det franska till det svenska landslaget inför säsongen. Och dessutom nådde hon Svenska olympiska kommitténs kriterium för en eventuell Os-uttagning.

Hade du över huvudtaget förväntat dig att det skulle hålla så länge?

– Faktiskt inte. Jag tänkte att det kanske kunde bli topp15. Men aldrig topp fem.

Vad betyder det här för fortsättni­ngen av säsongen?

– Jag hoppas bara att det fortsätter. Det blir nog inte så bra som i dag men det är bara att försöka ta med det som var bra i dag och fortsätta träna hårt.

FRAMGÅNGEN TILL TROTS var Alphand inte bästa svenska, då Frida Hansdotter, tvåa efter första åket, även gjorde ett vasst andra åk. Trots vissa besvär kunde hon köra in över mållinjen som tvåa efter andra åket, 33 hundradela­r bakom schweizisk­an Wendy Holdener.

Ett resultat som räckte till en tredjeplat­s – för Mikaela Shiffrin gick trots allt inte att rå på.

Den ”omöjliga” amerikansk­an utklassade konkurrent­erna i första åket med 1,14 sekunder till Hansdotter. Hon tappade något i andra, men inte i närheten så mycket som hade behövts för att inte ta sin 37:e världscups­seger. Shiffrin gick i mål 89 hundradela­r före Holdener.

 ?? Bild: DANIEL GOETZHABER ?? SNABBAST. Estelle Alphand var snabbast av alla i det andra åket i österrikis­ka Lienz och avancerade från 23:e till femte plats, hennes bästa hittills i världscupe­n.
Bild: DANIEL GOETZHABER SNABBAST. Estelle Alphand var snabbast av alla i det andra åket i österrikis­ka Lienz och avancerade från 23:e till femte plats, hennes bästa hittills i världscupe­n.
 ?? Bild: MATIC KLANSEK ?? PÅ PALLEN. Schweizisk­a Wendy Holdener slutade tvåa bakom överlägsna Mikaela Shiffrin från USA. Frida Hansdotter gjorde de båda sällskap på pallen, Fridas första pallplats i år.
Bild: MATIC KLANSEK PÅ PALLEN. Schweizisk­a Wendy Holdener slutade tvåa bakom överlägsna Mikaela Shiffrin från USA. Frida Hansdotter gjorde de båda sällskap på pallen, Fridas första pallplats i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden