Ttela

Åklagaren yrkade på fängelse för Muller

NYHETER: Åklagaren vill att Victor Muller ska dömas till fängelse för grovt svindleri. Muller själv menar att han agerat utifrån den verklighet som gällde våren 2011.

-

Den sista dagen i hovrätten skulle vara vigd åt åklagarens respektive försvarets slutpläder­ingar. Victor Mullers advokat Hans Strandberg hade dock i sista stund begärt ett nytt förhör med sin klient. Muller passade på att ge en komisk passning när förhöret inleddes.

– Jag ska inte skrämma domstolen med att prata i fyra timmar, sa Victor Muller, med glimten i ögat.

Det nya förhöret hade tillkommit eftersom försvaret kände att allt väsentligt som sagts i tingsrätte­n inte kommit fram i det förhör som spelats upp i hovrätten. Inget som inte sagts i tingsrätte­n kom fram i förhöret och Muller berättade att han under sin tid i Saab reste jorden runt för att få till avtal som skulle betyda nya pengar på Saabs konto.

EN TIMME SENARE kunde åklagarsid­an inleda sin slutpläder­ing. Chefsåklag­are Olof Sahlgren gick ut hårt och menade på att Mullers projekt på Saab var dömt att misslyckas.

– Efter år av förluster tog Spyker över Saab. Det man tog över var inte ett välmående företag. De var försatta i likvidatio­n och producerad­e inga bilar, sa Olof Sahlgren.

I centrum under slutpläder­ingen stod det diagram konkursför­valtarna tagit fram för att visa Saabs likviditet. Ett diagram med en kurva som pekar brant neråt. Det är i ljuset av den ansträngda likviditet­en Mullers uttalanden i media gör att han gjort sig skyldig till grovt svindleri anser åklagaren.

NÄR SAAB STANNADE första gången svarade Victor Muller i ett inslag från Sveriges Radio att han inte visste att linan stoppat eller vad det berodde på. Uttalandet ska ses som ett sätt att vilseleda marknaden.

– Vi menar att Saab till varje pris ville undvika att fler leverantör­er skulle kräva förskottsb­etalning, stoppa produktion­en eller lämna in en ansökan om att försätta företaget i konkurs, sa Sahlgren.

HAN LÄSTE OCKSÅ upp ett mail från Saabs finanschef, där chefen varnade för “armageddon” om inte fakturorna betalades. Till mejlet hade det också bifogats namn och sum-

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PÅ GRUND. Fartygsoly­ckan med M/S Sternö i Ströms sluss i februari var en av de största nyhetshänd­elserna i Lilla Edet under året. Det var också den lokala räddningst­jänstens mest omfattande insats.
Bild: STEFAN BENNHAGE PÅ GRUND. Fartygsoly­ckan med M/S Sternö i Ströms sluss i februari var en av de största nyhetshänd­elserna i Lilla Edet under året. Det var också den lokala räddningst­jänstens mest omfattande insats.
 ??  ?? OSKYLDIG? Victor Muller menar att det han sa till media var försiktiga uttalanden baserat på den informatio­n han hade i mars och april 2011.
OSKYLDIG? Victor Muller menar att det han sa till media var försiktiga uttalanden baserat på den informatio­n han hade i mars och april 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden