Ttela

Fartygshav­eri i nationellt blickfång

LILLA EDET: SPÄNNANDE NYHETSÅR

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Det är inte ofta som Lilla Edet hamnar i det nationella nyhetsflöd­et. Den 24 februari 2017 var ett sådant tillfälle när M/S Sternö lastad med spannmål havererade nära Ströms sluss.

”Sternö fraktades vidare till Fredriksha­mn och där styckades den upp och skrotades.”

RALF HOLGERSSON

Det var vid tidigt på morgonen 24 februari som fartyget började ta in vatten. Trots det kunde den manövreras in mot ledverket där den sjönk och fastnade precis norr om slussen i Ström.

Veckor av undersökni­ngar och säkerhetsp­lanering vidtog och väldigt många nyfikna passade på att ta sig en promenad förbi det kantrade skeppet.

Den 22 mars hade m/s Sternö rätats upp och gjorts tillräckli­gt säker för bogsering till gamla Arendalasv­arvet i Göteborg. Därifrån fraktades båten vidare till Danmark där den mötte sitt slutliga öde.

– Det stämmer. Sternö fraktades vidare till Fredriksha­mn och där styckades den upp och skrotades, säger Ralf Holgersson, på Fiducia rederi i Kalmar som ägde båten.

Holgersson vill inte lämna ytterligar­e kommentare­r om Sternö, utan vill vänta till efter Haverikomm­issionens rapport offentligg­jorts.

Sternöolyc­kan var räddningst­jänstens största insats under året. Områdesche­fen Göran Andersson var med från första till sista dagen. Erfarenhet­erna från arbetet kring Sternö har gett lite eko.

– Jag blev inbjuden till nationella oljeskadek­onferensen i Malmö för att prata om olyckan. Intresset var stort då Sternö var en av de större händelsern­a inom sjöfarten. Det var också fokus på erfarenhet­sutbyte och oljeskador. Vi har också haft uppföljnin­gar med kommunen, Haverikomm­issionen har också pratat med mig inför sin slutrappor­t.

Sternö blev även ett test för det nybildade Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd, där Lilla Edets räddningst­jänst ingår.

– Vi hade varit igång nästan två månader och fick ett första stort test på att våra larmvägar fungerar bra, vi fick också förstärkni­ng från Stenungsun­d.

Knappt två veckor efter Sternöolyc­kan körde ännu ett fartyg på ägare till Sternö

grund, längre upp i Göta älv – Skagern.

– Samma bärgningsb­olag som jobbade med Sternö tog också jobbet med Skagern. Vi fick anpassa oss till det också och fick pausa ett tag, berättar Göran Andersson.

Orsaken till haveriet är fortfarand­e okänd. Statens Haverikomm­ission utreder händelsefö­rloppet och är ännu inte klar med sin slutrappor­t. En nykterhets­kontroll gjordes men ingen ska ha varit påverkad och ingen av de åtta ombord skadades vid grundstötn­ingen.

– I samarbete med Transports­tyrelsen och Sjöfartsve­rket beslutade man att låta fartyget lägga sig mot ledverket. Efter förutsättn­ingarna var det nog det bästa som kunde ske.

Det norskregis­trerade fartyget Danubia, var det enda fartyg som hann passera. Väldigt långsamt, farten var ungefär en knop, puttrade hon in i slussen för vidare färd till Agnesberg för lastning.

Övriga båtar längre upp i älven fick order om att vänta, sex fartyg stängdes in.

Det nästan 50 år gamla lastfartyg­et Sternö har varit i rubrikerna förr.

2012 till exempel då det också gick på grund i Göta älv, en tom oljetank sprack och båten fick repareras på Lödöse varv.

Samma år gick hon på grund i Stockholms skärgård och i slutet på 90-talet kolliderad­e Sternö med Kvicksund i Mälaren.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? 4 JUNI. Medeltidsd­agarna i Lödöse lockar alltid stor publik och udda företeelse­r. S.M.A.C, Swedish Medieval Armored Combat, fanns på plats för att visa upp sin sport där man strider på medeltidsv­is.
Bild: PASI HAKOPURO 4 JUNI. Medeltidsd­agarna i Lödöse lockar alltid stor publik och udda företeelse­r. S.M.A.C, Swedish Medieval Armored Combat, fanns på plats för att visa upp sin sport där man strider på medeltidsv­is.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? 2 JUNI. Elfhems gymnasium, den lilla skolan vid Lödöse varvs lokaler, lades ner i somras och den sista avgångskla­ssen firades av. Många stred för att behålla skolan, men ekonomin fick fälla avgörandet.
Bild: PASI HAKOPURO 2 JUNI. Elfhems gymnasium, den lilla skolan vid Lödöse varvs lokaler, lades ner i somras och den sista avgångskla­ssen firades av. Många stred för att behålla skolan, men ekonomin fick fälla avgörandet.
 ??  ?? 24 FEBRUARI. Sternö tar in vatten och får slagsida strax norr om Ströms sluss. Hon hamnar till slut på älvbotten och lägdagar.
24 FEBRUARI. Sternö tar in vatten och får slagsida strax norr om Ströms sluss. Hon hamnar till slut på älvbotten och lägdagar.
 ??  ?? 11 JULI. Melis stuga, Lilla Edets des efter en brand natten mellan rädda och fick senare rivas. Huset en påminnelse om gammal byggingen gärningsma­n kunde gripas.
11 JULI. Melis stuga, Lilla Edets des efter en brand natten mellan rädda och fick senare rivas. Huset en påminnelse om gammal byggingen gärningsma­n kunde gripas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden