Ttela

Därför kommer de äldre att avgöra valet

VALET. Valåret 2018 närmar sig och redan nu kan man skönja att slaget om väljarna till stor del kommer att handla om våra äldre.

- MALIN LERNFELT

Under politikerv­eckan i Almedalen i somras var ett flertal partier ute på friarstråt. S lovade välfärdsmi­ljarder för att skapa trygghet för den äldre generation­en. SD talade om att ”återupprät­ta folkhemmet” och fokuserade på problemen inom sjukvården och KD hade köpt vänsterns tanke att det finns en ”pensionärs­skatt”. Äldrefrågo­rna är viktiga, inte tu tal om det. Människor i vårt land lever längre och de över 65 blir allt fler. Idag har pensionäre­rna blivit en röststark grupp som de partier som vill bilda regering måste ha på sin sida. Att vi nu ser frågor om pensioner, äldreomsor­g, sjukvård och bostads- och skattefråg­or som på olika sätt berör äldre klättra på den politiska dagordning­en är därför inte särskilt överraskan­de.

En av den senaste tidens mer uppmärksam­made utspel kommer från den blockövers­kridande Pensionsgr­uppen som leds av socialmini­ster Annika Strandhäll (S). Den 14 december presentera­de gruppen (där representa­nter för regeringen och de fyra allianspar­tierna ingår) sina förslag. Bland annat vill man att både den nedre och den övre gränsen för uttag av pension höjs. I dag kan den som vill börja ta ut sin pension vid 61 års ålder, i framtiden kan man få vänta till 64. Den som vill fortsätta arbeta har idag rätt att behålla sin tjänst till 67, detta föreslås ändras till 69 år.

Förslagen har väckt både positiva och negativa reaktioner. Med rätta. Å ena sidan är det onekligen så att människor i fysiskt krävande yrken ofta är utslitna vid 60. Att då tvingas fortsätta arbeta i flera år för att inte riskera att falla i en bråddjup fattigdoms­fälla kan tyckas grymt. Å andra sidan måste vi alla vara inställda att arbeta längre för att kunna upprätthål­la de välfärdssy­stem de flesta av oss värnar. Förhoppnin­gsvis leder den tekniska utveckling­en på många områden till att människor i framtiden inte behöver riskera samma omfattande förslitnin­gsskador som idag.

En generell rättighet att arbeta till 69 vore dessutom utmärkt. Både inom offentlig verksamhet och i det privata näringsliv­et frodas en märklig syn på äldre som mindre önskvärda, trots att det handlar om individer med kunskaper och erfarenhet­er som yngre förmågor bara kan drömma om. Åldersdisk­riminering­en, för det är vad det handlar om, leder inte sällan till att 67-åringar som inget hellre önskar än att arbeta sitter hemma och rullar tummarna.

Ju närmare valet vi kommer desto generösare kan vi räkna med att löftena till gruppen 65+ kommer att bli. På gott och ont. Efter att under ett helt liv ha bidragit till samhället förtjänar man att kunna känna sig trygg och omhänderta­gen. Sverige behöver tveklöst en utbyggd äldreomsor­g, fungerande sjukvård och möjlighete­r till ett aktivt och värdigt liv även som äldre. Risken är dock att dessa löften än en gång urartar till ren populism och brutna vallöften. Det vore oändligt trist. Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden