Ttela

Ida skänkte håret till sjuka

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

Två dagar innan julafton satte sig Ida Tellskog, nio år, i frisörstol­en och klippte av sitt midjelånga hår. Själv hade hon beslutat att skänka håret till cancersjuk­a som tappat sitt eget hår. – Det var roligt att göra något för någon som inte har det lika bra, säger Ida.

Nioåriga Ida Tellskog öppnar dörren till hemmet i Vargön med ena handen och i den andra håller hon en hårborste. Hon berättar snabbt att de senaste dagarna har hon borstat sitt nya korta hår hela tiden.

FÖR ETT PAR dagar sen gjorde hon nämligen någonting som hon tänkt på länge.

Hon gick till frisören och klippte av sitt midjelånga hår, för att skänka håret till cancersjuk­a.

– Det kändes roligt att skänka håret till de som har cancer, säger Ida.

Hon minns klippnings­processen noga, eftersom det inte bara var att klippa det hur som helst.

Hon berättar om hur man gick tillväga, med en noggrann genomborst­ning, flätning av håret och hur man sedan placerade de avklippta flätorna i plastpåsar. Sedan skickas håret till en perukmakar­e i Stockholm.

klippa håret hade hon tänkt på under hela hösten, sedan hon såg en tjej i tidningen som gjort samma grej.

– Jag var väldigt pirrig innan, och försökte föreställa mig hur det skulle se ut, säger Ida och mäter ut med ena handen hur långt hår hon hade innan.

– Det som kände roligast var att göra något för någon som inte har det lika bra. Man måste inte göra något lika stort men alla kan göra något, kanske bara ge en kram, säger Ida.

PAPPA JOAKIM TELLSKOG la ut bilderna från Idas klippning på Facebook och skrev om vad dottern gjort. Hennes fina gärning fick snabbt stor spridning på sociala medier.

Redan samma kväll hörde Aftonblade­t av sig. Sedan dess har Ida hunnit medverka i både TV, radio och flera av de största tidningarn­a.

– Vi är självklart otroligt stolta över Ida. Vi brukar prata hemma om att det finns de som inte har det lika bra som oss, till exempel om det dyker upp någon i TV som är sjuk eller så, säger Joakim Tallskog och fortsätter.

– Ingen kan göra allt. – Men alla kan göra något, avslutar Ida.

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ??
 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? NYKLIPPT. Ida Tellberg skänkte 30 centimeter av sitt hår så att det skulle kunna bli en peruk till någon som förlorat sitt eget hår på grund av strålbehan­dling.
Bild: LOVISA MEIJER NYKLIPPT. Ida Tellberg skänkte 30 centimeter av sitt hår så att det skulle kunna bli en peruk till någon som förlorat sitt eget hår på grund av strålbehan­dling.
 ?? Bild: PRIVAT ?? Före hårklippni­ng.
Bild: PRIVAT Före hårklippni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden