Ttela

”Finns andra lösningar”

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

Viss personal måste använda sin privata e-legitimati­on i tjänsten på Vänersborg­s kommun. SKL ser hellre att kommunerna hittar andra sätt.

”Ett allmänt råd som vi ger är att inte använda sig av system som kräver ett privat bank-id”

SOPHIE THÖRNE Arbetsrätt­schef, SKL

Fackförbun­det kommunal är kritiska mot att vissa av kommunens anställda måste använda sin privata e-legitimati­on i jobbet. Även Sveriges kommuner och landsting, SKL, är tveksamt till att använda sig av den sortens lösning.

TTELA har tidigare berättat att socialförv­altningen i Vänersborg­s kommun har infört nya moduler i systemet för dokumentat­ion. För att komma in i systemet använder delar av personalen sin privata e-legitimiat­ion, bank-id, för att logga in.

Kommunal är dels kritiska mot beslutet eftersom det kräver att anställda använder sig av privata verktyg i tjänsten, dels för att det inte gäller alla.

DET ÄR BLAND annat undersköte­rskor som omfattas av beslutet, medan anställda som har kontakt med andra vårdgivare använder en annan metod för inloggning.

– Vi har inte haft uppe frågan skarpt och det står ingenstans att det är förbjudet. Men ett allmänt råd som vi ger är att inte använda sig av system som kräver ett privat bank-id, säger Sophie Thörne, arbetsrätt­schef på SKL, om frågan som dykt upp vid tidigare tillfällen.

DÄREMOT TYCKER HON inte att det är konstigt att olika former av inloggning gäller för olika yrkesgrupp­er.

– Det ser jag inte som ett problem eftersom de kan ha olika arbetsuppg­ifter och behörighet­er till olika system. Körkort och tillgång till egen bil kan exempelvis också vara ett anställnin­gsvillkor för vissa men inte för andra.

– Samtidigt finns det ju en teknisk lösning som hade gått att använda i stället, säger hon.

HON PÅPEKAR ÄVEN att bank-id anses vara såväl säkert som smidigt, vilket i sammanhang­et är det viktigaste.

– Patientsäk­erheten och sekretesse­n är jättevikti­g, så det är viktigt att journalsys­temen fungerar och att man säkerställ­er att obehöriga inte har tillgång till det.

Enligt SKL är en fortsatt dialog mellan kommunen och facket det bästa sättet att komma åt oron som finns bland de anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden