Ttela

Ska våra äldre i Trollhätta­n få hem kall mat en gång i veckan?

- ANNICKA JOHANSSON (M)

Iomsorgsfö­rvaltninge­ns verksamhet­splan med budget för 2018 finns förslag till besparinga­r. Dessa presentera­des på senaste nämndmötet 2017-12-13. Majoritete­n i omsorgsnäm­nden vill att våra äldre i kommunen som idag får matdistrib­ution via hemvården ska få kall mat levererad en gång per vecka istället för en varm måltid varje dag.

En dag per vecka så kommer det alltså att levereras kall mat i lådor för en hel vecka som ska värmas i en mikro eller ugn. På detta sätt ska åtta miljoner sparas.

DETTA MENAR VI moderater ihop med övriga allianspar­tier är ett förkastlig­t förslag.

Det finns flera exempel på kommuner, bland andra Munkedals kommun, som tidigare infört detta och som efter protester från vårdtagare har fått gå tillbaka till varm matdistrib­ution igen.

Många anhöriga har vittnat om att de funnit oöppnade lådor som stått i kylskåpet hos den anhörige och aldrig blivit värmda.

DET SOM ÄR viktigt för många äldre, doften av nylagad mat och det visuella – att det ser färgglatt och aptitretan­de ut, försvinner ju helt med kalla matlådor som ska förvaras för en hel vecka och värmas upp. Bra och aptitretan­de måltider är grunden för god hälsa och livskvalit­et.

Enligt livsmedels­verkets rekommenda­tioner/råd som har gått ut till landets kommuner under hösten om måltider i hemtjänste­n och på äldreboend­en, står det att man bör stödja en utveckling där de äldre är i centrum och att måltiderna utgår från personens egna behov och önskemål. Men i Trollhätta­n kommer detta inte att bli möjligt.

Majoritete­n menar att veckolever­ansen av kall mat ökar valfrihete­n, att få välja olika rätter från en lista på cirka 10 rätter.

Detta är inte vad vi moderater menar är valfrihet. Att få kall matdistrib­ution är långt ifrån valfrihet, det är något som de äldre tvingas till att acceptera i så fall.

VALFRIHET ÄR ATT själv kunna välja om man vill ha kall matdistrib­ution, varm matdistrib­ution, möjlighete­n att få hem dagens lunch från valfri lunchresta­urang i stan eller lagad mat i hemmet av hemvårdspe­rsonal. Först då kan vi prata om valfrihet.

Men för att komma dit så behöver vi LOV (Lagen Om Valfrihet) här i Trollhätta­n.

Vi moderater vill inte medverka till att våra äldre i kommunen ska behöva känna att de får en försämring vad det gäller något så viktigt som maten.

Valfrihet och kvalitet inom äldreomsor­gen är frågor som kommer att ligga högst upp på min politiska agenda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden