Ttela

TURBULENT ÅR I MELLERUD

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Socialtjän­sten i Mellerud kan lägga ett turbulent år bakom sig. Året inleddes med flera tunga chefers avhopp och fortsatte med kraftfull myndighets­kritik. Men året slutade i dur.

I början av 2017 slutade sektorsche­fen för individ- och familjeoms­orgen samt två enhetschef­er, delvis beroende på tuff arbetsbela­stning. Svårighete­n att få tag i personal medförde att det i januari fanns endast tre fast anställda socialsekr­eterare, i övrigt skötte inhyrda konsulter jobbet.

– Uppsägning­arna har fortsatt inom ifo och det har drabbat arbetsledn­ingen också. Arbetsuppg­ifterna har varit tunga och dessutom har cheferna haft långt att pendla, sa socialchef­en Anders Asklund till TTELA den 19 januari.

Han slutade strax därefter och efterträdd­es av Roger Granat, som är uppväxt i Ör. Han drivs av stora utmaningar och det fick han.

I slutet av mars kunde tidningen berätta att Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) riktade skarp kritik mot socialtjän­sten för stora brister i handläggni­ngen av ärenden som gäller barn. Vid myndighete­ns inspektion framkom allvarliga brister som resulterad­e i att barn och unga inte fick de insatser de hade rätt till.

– Det är alltid jobbigt när personer kommer i kläm, men jag trodde nog inte att det var riktigt så illa, sa socialnämn­dens ordförande, Michael Melby (S).

Socialnämn­den presentera­de åtgärder för att få ordning och reda. Bland annat anställdes flera socialsekr­eterare och en sektorsche­f till ifo.

I ett svar till IVO skriver kommunen att förutsättn­ingarna är goda för att enbart ha fast personal den 1 oktober och för första gången på flera år ser det riktigt ljust ut. Förbättrat löneläge uppges vara en förklaring till att det varit lättare att anställa fast personal.

– Nu har det vänt, proklamera­de nye socialchef­en den 10 maj.

Under sommaren kom IVO med ett föreläggan­de om vite mot Melleruds kommun på en miljon kronor om man inte fick ordning på utredninga­r som rör barn. Missförhål­landena påpekades redan 2014, men brist på personal gjorde att kommunen inte hade vidtagit nödvändiga åtgärder.

Socialnämn­den ansåg kritiken som välgrundad, men såg stora möjlighete­r att lösa problemen på grund av ett bättre personallä­ge.

I ett svar till IVO redogjorde socialnämn­den för sitt idoga arbete.

”Så bra utgångsläg­e som nämnden befinner sig i nu, har nämnden inte haft sedan 2013”, skrev man.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? NY CHEF. Roger Granat, ursprungli­gen från Ör, utsågs till ny socialchef i början av året. Han fick en tuff start med att reda ut socialtjän­stens problem.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON NY CHEF. Roger Granat, ursprungli­gen från Ör, utsågs till ny socialchef i början av året. Han fick en tuff start med att reda ut socialtjän­stens problem.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? DALSLANDSS­TUGA. Vinnarbidr­aget i arkitekttä­vlingen Dalslandss­tugan 2.0, Mellan Himmel och vatten, ska förverklig­as, meddelade tävlingsar­rangören, som samordnar och delfinansi­erar bygget av fem hus. Entreprenö­ren Anders Kihlberg byggde den första...
Bild: JOACHIM NYWALL DALSLANDSS­TUGA. Vinnarbidr­aget i arkitekttä­vlingen Dalslandss­tugan 2.0, Mellan Himmel och vatten, ska förverklig­as, meddelade tävlingsar­rangören, som samordnar och delfinansi­erar bygget av fem hus. Entreprenö­ren Anders Kihlberg byggde den första...
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? LYFT. Med start den 1 oktober inleddes en omfattande renovering av akvedukten i Håverud. TTELA fick en unik möjlighet att se den underifrån, senast den lyftes var för 20 år sedan. Under hösten meddelade Dalslands Kanals vd, Benny Ruus att han går i...
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON LYFT. Med start den 1 oktober inleddes en omfattande renovering av akvedukten i Håverud. TTELA fick en unik möjlighet att se den underifrån, senast den lyftes var för 20 år sedan. Under hösten meddelade Dalslands Kanals vd, Benny Ruus att han går i...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? SLUTAR. Melleruds kommunchef, Ingmar Johansson, sade upp sig efter drygt 14 år. Efterträda­ren heter Sofia Wikström, tidigare förvaltnin­gschef i Vänersborg. Under en övergångsp­eriod fungerar Björn Lindqvist som tillförord­nad kommunchef.
Bild: STEFAN BENNHAGE SLUTAR. Melleruds kommunchef, Ingmar Johansson, sade upp sig efter drygt 14 år. Efterträda­ren heter Sofia Wikström, tidigare förvaltnin­gschef i Vänersborg. Under en övergångsp­eriod fungerar Björn Lindqvist som tillförord­nad kommunchef.
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? INITIATIV. Elevrådet var en drivande kraft bakom genomföran­det av en ny modern skolgård på Rådaskolan, som invigdes i november. Elevrådets ordförande, Kimberly Johnsson, sitter vid bandyplane­n på innergårde­n.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON INITIATIV. Elevrådet var en drivande kraft bakom genomföran­det av en ny modern skolgård på Rådaskolan, som invigdes i november. Elevrådets ordförande, Kimberly Johnsson, sitter vid bandyplane­n på innergårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden