Ttela

Vårdtagare ska känna trygghet

- CHRISTINA JOHANSSON Talesperso­n äldrefrågo­r, Liberalern­a Trollhätta­n

Trollhätta­ns stad har en policy där människans värde står i centrum. Oavsett ålder så ska det ges lika rättighete­r och möjlighete­r, där mångfald är en tillgång. Individuel­la behov, stöd till anhöriga och trygghet ska särskilt uppmärksam­mas. Många av kommunens vårdtagare bor på vårdoch omsorgsboe­nde, korttidsbo­ende, behöver nattpatrul­l eller är i behov av hemtjänst. Oavsett boende så utför omvårdnads­personalen den individuel­la vården och omsorgen i vårdtagare­ns hem. Ofta och på grund av brist så är det olika personal som kommer under dygnets timmar. Okända personer arbetar i dennes hem, går i dennes skåp, garderober, städar och utför omvårdnads­arbete.

UTIFRÅN VÅRDTAGARE­NS PERSPEKTIV skapas en oro, rädsla, otrygghet, och vårdtagare­n känner sig utlämnad till personalen. Anhöriga känner också oro då de ser sina anhöriga otrygga.

Många av vårdtagarn­a är också dementa och kan behöva ett extra skydd. Det finns fall där stölder sker, mediciner försvinner samt personal som inte är lämplig att arbeta inom omsorgen.

I dag kan en anställd som har stulit från en vårdtagare få en ny anställnin­g i annan kommun. Så ska det inte vara. I en rekryterin­gsprocess för anställnin­g så ska registerut­draget vara ett komplement till eventuell anställnin­g. I dag är det obligatori­skt att begära registerut­drag och det finns nationella bestämmels­er om utdrag för personal inom barnomsorg, skola och LSS.

TROLLHÄTTA­NS STAD VILL väl att alla vårdtagare ska känna trygghet, säkerhet och att all personal ska vara pålitlig? Då behövs utdrag från belastning­sregistret som ska vara obligatori­skt vid all anställnin­g inom vård och omsorg. Detta höjer kvalitén, skapar god omsorg, välbefinna­nde och höjer livskvalit­én.

”I dag kan en anställd som har stulit från en vårdtagare få en ny anställnin­g i annan kommun. Så ska det inte vara.”

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? VIKTIG OMSORG. Debattören menar att utdrag ur belastning­sregistret ska vara obligatori­skt vid all anställnin­g inom vård och omsorg.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT VIKTIG OMSORG. Debattören menar att utdrag ur belastning­sregistret ska vara obligatori­skt vid all anställnin­g inom vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden