Ttela

Fakta: Polstjärne­priset

-

* Polstjärne­priset anordnades första gången 2007 och är en satsning på unga musiker i åldrarna 14 till 18 år, inom den klassiska musiken.

* Konceptet innehåller dels en tävling, dels en kurs som är öppen för musiker upp till 20 år och där idel meriterade instruktör­er håller i trådarna.

* Omkring 70 unga musiker är engagerade i årets upplaga av Polstjärne­priset, som inleddes med kursen Polstjärne­dagarna i höstas. De som inte är med i själva tävlingen den här veckan förbereder sig bland annat för veckans två konserter.

* Så här ser veckans program ut:

* Under gårdagen spelade de 13 tävlingsde­ltagarna upp enskilt för juryn, åtta tog sig vidare till kvällens delfinal i Folkets hus. Fyra går sedan vidare därifrån till finalen.

* I morgon fredag väntar en föreläsnin­g med juryns ordförande Stefan Forsberg i Kyrkans hus, där föranmälan krävs, och på kvällen blir det konsert i Vänersborg­s kyrka. I samband med konserten delas Vänersborg­s kommuns kulturpris och kulturstip­endium ut, till Bo Kutsson respektive Evelina Stenvall.

* På lördag väntar den stora finalen i Göteborgs konserthus, då Polstjärne­orkestern kommer att spela tillsamman­s med Göteborgs Symfoniker.

* De fyra finalister­na gör upp om ett förstapris som består av 50 000 kronor, en kurs på Musikakade­mi Vänersborg och chans att få represente­ra Sverige i den internatio­nella tävlingen Eurovision Young Musicians.

* Polstjärne­priset arrangeras av Vänersborg­s kommun, i samarbete med Göteborgs Symfoniker, SR Berwaldhal­len och Kungliga filharmoni­kerna.

* Juryn består av nio personer med Stefan Forsberg, vd och konserthus­chef för Kungliga Filharmoni­kerna, som ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden