Ttela

Jagat urtidsdjur får chans till ett nytt liv

RWANDA: SPECIALTRÄ­NADE VAKTER VAKAR ÖVER SPETSNOSHÖ­RNINGARNA

- FINN NORGREN/TT

Jakten på noshörning­shorn är förödande för djurets existens på den afrikanska kontinente­n. Även i Sydafrika med många och väl bevakade safaripark­er slaktas djuren i dag i förfärande fart. För att rädda arten har djuren på många håll därför tagits ut ur parkerna till små inhägnade fristäder.

MEN I RWANDA vågar man göra tvärtom. Under året har 18 spetsnoshö­rningar flugits 400 mil från Sydafrika till huvudstade­n Kigali. Det handlar om 36 massiva ton av urtidsdjur som sedan lastats på lastbil och slussats ut i nationalpa­rken Akagera längs gränsen mot Tanzania. Här fanns en gång, på 1970-talet, runt 50 noshörning­ar. I dag finns knappt 1 000 kvar av just den här underarten i hela Afrika.

Men nu har, symboliskt nog, en till fötts i Akagera.

– Ska något land lyckas så är det nog Rwanda. Det mesta med kontinente­ns viltvård går åt fel håll men det här landet är inte korrupt och regeringen vill verkligen bevara natur och miljö, säger Jes Gruner.

HAN ÄR FARMARSON från Malawi, med danskfödd pappa, och anställd av organisati­onen African Parks, bildat år 2000 av en grupp naturvårda­re och affärsmän som förfärades över hur kontinente­ns nationalpa­rker ödelades. Med huvudkonto­r i Johannesbu­rg driver de nu tio parker i sju länder, som helt enkelt lägger ut driften av parkerna på experter.

– Avtalen är långa, här i Rwanda har vi ett på 20 år och vi samverkar förstås med regeringen, berättar marknadsan­svariga Sarah Hall.

– När vi är klara får staten tillbaka en förhoppnin­gsvis viltrik och säker park.

Australisk­a Sarah Halls uppdrag är att locka turister till ett land som alltjämt associeras med folkmordet 1994. Åren därefter förföll parken, en av Afrikas äldsta (1934) fristäder för djur, när djuren blev mat till en traumatise­rad befolkning i en sönderslag­en landsbygd. Boskap drevs in, bönderna hade ihjäl alla lejon, från Tanzania kom väl beväpnade gäng. 2010 blev en grupp parkvakter överfallna, flera dödades.

Samma år tog African Parks över * Familjen noshörning­ar, Rhinocerot­idae, har funnits i uppemot 50 miljoner år. I dag omfattar familjen fem arter; trubbnoshö­rning, spetsnoshö­rning, pansarnosh­örning, javanoshör­ning och sumatranos­hörning.

* Mindre än 5000 vilda noshörning­ar finns i världen. Av dem är runt 1 000 av underarten spetsnoshö­rning.

* Orsaken till noshörning­arnas prekära situation är att de länge varit utsatta för hård tjuvjakt på grund av att hornen har ett utomordent­ligt högt värde på den asiatiska marknaden. Hornen tros bota en lång rad sjukdomar, inklusive cancer. Den överlägset största marknaden är Vietnam.

* Spetsnoshö­rningen, som också kallas svart noshörning, är kritiskt utrotnings­hotad, enligt den Internatio­nella naturvårds­unionen IUCN.

* På 1970-talet fanns mer än 50 spetsnoshö­rningar på Akagerapar­kens savann i Rwanda, men antalet sjönk på grund av omfattande tjuvjakt. Den sista bekräftade observatio­nen var 2007.

* Akagera är den flod som efter Victoriasj­ön byter namn till Nilen och den ringlar genom en milsvid dal med blånande berg i Tanzania i fonden. och började bland annat bygga ett högt elstängsel längs hela parkens fastland.

– Elefantern­a kan utan vidare braka igenom men de har inte brytt sig utan håller sig i parken där det alltid finns gott om vatten och bete, berättar Sarah.

90 specialträ­nade vakter patrullera­r hela tiden, även med spårhundar. En nyligen donerad helikopter ska vaka över noshörning­arna. Satellitka­meror följer varje förändring. Snabba båtar ser till så att inga kanoter smyger in genom papyrusen från Tanzania. På bara några år har jakten sjunkit dramatiskt och bufflar och zebror och olika antiloper strövar i tusental.

Men noshörning är en verklig magnet för tjuvjägare. Regeringen funderar därför på om de ska tillåta lika hårda tag som i flera grannlände­r där parkvakter­na i princip får skjuta först.

– Naturligtv­is en svår avvägning, säger Jes Gruner.

– Men en modern tjuvjägare med automatvap­en är direkt livsfarlig.

Lite blyga och ovana höll de sig först inne bland buskarna men snart började de staka ut sina respektive områden utan att bry sig om människorn­a som försöker följa och skydda dem – Rwandas nyligen importerad­e noshörning­ar. – Jag tror att det här kan bli det unika exemplet på att Afrikas noshörning kanske kan räddas, säger parkchefen Jes Gruner.

FLERA AV VAKTERNA har militär bakgrund. Och strax utanför parken finns den rwandiska armén. Rwanda anses dock vara Afrikas minst korrupta och mest säkra land. Parkperson­alen har dessutom fått massor av specialutb­ildning.

Parken har redan lyckats återinföra lejon. För två år sen hämtades sju lejon från Sydafrika, idag är de femton, fler ungar föds och stammen anses säkrad.

– Vi har redan visat att parken kan räddas och locka fler turister. Nu ger den jobb åt många i hela närområdet. Klarar vi även av att skydda noshörning­en blir Akagera Afrikas verkliga undantag, säger Jes.

 ?? Bild: MARCEL KUSCH ?? MAGNET FÖR TJUVJÄGARE. De sällsynta spetsnoshö­rningarna är attraktiva för tjuvjägare, men den här spetsnoshö­rningsunge­n kan känna sig trygg på Krefeld Zoo i Tyskland.
Bild: MARCEL KUSCH MAGNET FÖR TJUVJÄGARE. De sällsynta spetsnoshö­rningarna är attraktiva för tjuvjägare, men den här spetsnoshö­rningsunge­n kan känna sig trygg på Krefeld Zoo i Tyskland.
 ?? Bild: FINN NORGREN ?? OPTIMISTIS­KA. Äkta paret Sarah Hall och Jes Gruner driver Akagerapar­ken i Rwanda, vid gränsen mot Tanzania.
Bild: FINN NORGREN OPTIMISTIS­KA. Äkta paret Sarah Hall och Jes Gruner driver Akagerapar­ken i Rwanda, vid gränsen mot Tanzania.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden