Ttela

Fusk med kött väcker frågor

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

Vid misstanke om att man köpt nötfärs som innehåller andra djur än ko kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga. TTELA har pratat med experter.

Efter att myndighete­rna i Västra Götaland i år genomfört kontroller av butiksmale­n nöt- och blandfärs i butiker och upptäckt att det i upp till en tredjedel av fallen innehöll kött från andra djur, tog TTELA kontakt med lokala experter för att ta reda på vad man som konsument kan göra.

– Det kan vara svårt att på egen hand bevisa vilket slags kött som finns i förpacknin­gen. Det enda vi kan råda till är att klaga hos butiken man köpte färsen, svarar konsumentr­ådgivaren Marina Lidberg på Trollhätta­ns Stad och hänvisar i stället till Miljöförva­ltningen. Det är dit man ringer om man misstänker att man köpt kött som hanterats fel.

Miljöförva­ltningen registrera­r och kontroller­ar företagen som säljer, tillagar eller serverar livsmedel och att företagen följer lagen.

– Då kontaktar man oss och talar om vart man köpt färsen så att vi kan kontroller­a butiken. Sedan ser vi med olika medel till att de rättar sig efter lagstiftni­ngen, svarar Stephanie Asplén, livsmedeli­nspektör på Trollhätta­ns Stad.

Hon förklarar sedan hur Miljöförva­ltningen sedan går tillväga för att ta reda på vilket slags kött färsen egentligen innehåller.

– Köttfärsen tas då till ett labb och med hjälp av provtagnin­g analyseras vilket slags kött förpacknin­gen innehåller.

Enligt Stephanie Asplén är de hygieniska riskerna små. Det är inte speciellt vanligt att man är allergisk mot ett specifikt slags kött, men att det är viktigt att veta ur flera aspekter, till exempel religiösa om man har valt att inte äta fläsk eller nöt.

I myndighete­rnas kontroller rörde det sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehöll även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpacknin­garna. Anledninge­n tros vara brister i hygienen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden