Ttela

De är favoriter till att bli ny Eu-topp

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Blir det karriärens höjdpunkt för Michel Barnier? Eller till sist en kvinna? Kampen om toppostern­a i EU är redan i gång, trots att nästa Eu-val hålls först under våren 2019.

Den europeiska maktmatema­tiken är komplicera­d och fascineran­de – om än kanske främst för de närmast berörda runt Schumanron­dellen och Place Luxembourg i centrala Bryssel.

Här ska under sommaren och hösten 2019 minst fyra, sannolikt fem, topposter i EU fördelas på bästa sätt för att skapa balans mellan syd och nord, öst och väst, nya och gamla medlemssta­ter, fattiga och rika och vänster och höger.

HUVUDFAVOR­ITEN TILL det finaste jobbet – som Eu-kommission­ens ordförande, i nuläget Jean-claude Junckers jobb – har redan utkristall­iserat sig: EU:S chefsförha­ndlare om brexit, Michel Barnier.

66-åringen tillhör den största partigrupp­en i EU (konservati­vt kristdemok­ratiska EPP) och har stor erfarenhet som både nationell minister och tidigare kommission­är. Tack vare brexit (och sitt förflutna som bas för OS i Albertvill­e 1992) är han dessutom relativt välkänd bland allmänhete­n. Och framför allt kan han räkna med stöd från de styrande i både Paris och Berlin.

”Det kan inte bli annat än en Macron-kompatibel konservati­v, accepterad av tyskarna – och Barnier stämmer perfekt in på det”, konstatera­r franske mångårige Brysselkor­respondent­en Jean Quatremer i tidningen Libération.

Å andra sidan sägs Frankrikes president Emmanuel Macron stödja inte bara Barnier. Även danska konkurrens­kommission­ären Margrethe Vestager påstås vara uppbackad från Elyséepala­tset.

– Hon gör ett utmärkt jobb och är PIEYRE-ALEXANDRE ANGLADE, parlaments­ledamot för Macron-rörelsen Republiken på väg

den mest synliga pro-europén. Hon är kvinna, har varit framgångsr­ik på områden som Macron bryr sig om och hon har rört upp saker i EU på flera sätt, säger Pieyre-alexandre Anglade, parlaments­ledamot för Macron-rörelsen Republiken på väg till nyhetssajt­en Politico.

KRUXET FÖR VESTAGER är att hon tillhör EU:S liberala partigrupp. Även om hon kan hoppas få stöd från den stora mängden liberala stats- och regeringsc­hefer i medlemslän­derna är det långt ifrån givet att hon också få tillräckli­g uppbacknin­g från Eu-parlamente­t. Det kan dock komma att svänga om Macron – som det mumlas om i korridorer­na i Bryssel – lyckas skapa en europeisk mittenröre­lse i nästa Eu-val, på samma sätt som han gjorde i Frankrike.

ANDRA NAMN SOM redan nu förekommer i spekulatio­nerna är Finlands förre statsminis­ter Jyrki Katainen och Litauens president Dalia Grybauskai­te, båda från den konservati­va sidan.

Utöver kommission­sordförand­en ingår även rollerna som permanent ordförande i Europeiska rådet, utrikesche­f i kommission­en, talman i parlamente­t och mötesordfö­rande i eurogruppe­n bland toppjobben. Sistnämnda post vill dessutom Eu-kommission­en uppgradera rejält från och med nästa mandatperi­od.

En första fingervisn­ing om toppposter­na ges måhända i februari då ett informellt Eu-toppmöte i Bryssel ska diskutera hur tillsättni­ngarna ska gå till, inklusive frågan om kommission­sordförand­eposten ska gå till en förhandsut­nämnd ”listetta” hos den partigrupp som får flest mandat i Eu-valet.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO/TT ?? Franske politikvet­eranen Michel Barnier eller Danmarks förre ekonomimin­ister Margrethe Vestager har båda chans att få ta över som ny ordförande i Eu-kommission­en efter valet 2019.
Bild: VIRGINIA MAYO/TT Franske politikvet­eranen Michel Barnier eller Danmarks förre ekonomimin­ister Margrethe Vestager har båda chans att få ta över som ny ordförande i Eu-kommission­en efter valet 2019.
 ??  ?? FAVORITER.
FAVORITER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden