Ttela

Lars-åke tränar för hälsan och njutningen

- TERESA INNOCENTI konsument@gp.se

Lars-åke Mattsson är periodare på Friskis&svettis gym på Valhalla i centrala Göteborg. Ibland tränar han 2-3 gånger i veckan. Ibland kan det dröja månader innan gymklädern­a åker på. Men hälsan och njutningen är hörnstenar­na i hans träning. – Jag försöker helt enkelt motverka det kroppsliga förfallet, säger han och skrattar.

Inne på gymmet på Friskis&svettis Valhalla är det lugnt. Fredag förmiddag är det bara ett fåtal som tränar vid de olika maskinerna. Medelålder­n på dem som tränar är relativt hög och ur högtalarna hörs lågmäld musik. Stämningen är avslappnad och många av de som tränar känner varandra.

– Det här gymmet ligger mycket nära där jag bor vilket är en klar fördel, säger Lars-åke Mattsson.

HAN ÄR 72 år och har motionerat i hela sitt liv. I dag är det främst golf, badminton, simning och gym. Gymmet besöker han 2-3 gånger i veckan men på sommaren blir det mer sällan.

Lars-åke Mattsson tog hjälp av en personlig tränare första gången, vilket han rekommende­rar.

– Det var väldigt bra att ha någon som visade runt, visade vilka rörelser som var bra för till exempel min onda axel. I dag kör jag lite hur som helst, så jag behöver nog ha en genomgång igen, säger han.

Han har tidigare köpt årskort kontant på gymmet. Men nu funderar han på klippkort i stället.

– Jag vet inte om jag utnyttjar årskortet tillräckli­gt? Fast det går att frysa kortet om man gör ett uppehåll. Det är bra, säger han.

GYMMET ÄR BEMANNAT dagtid men det går att komma in övrig tid med hjälp av kodkort, vilket han ser som en fördel.

– För mig är ett mindre gym som det här alldeles tillräckli­gt. Det är litet, nära och jag kan koncentrer­a min träning så det inte tar för mycket tid, säger han.

Tränar gör han för att bli smidigare och stärka muskler och muskelfäst­en.

– Åldern har gjort mig svagare, jag försöker att inte träna för hårt. Men man mår bra när man tränat. Jag njuter av träningen, det har jag alltid gjort, avslutar han. * Ålder: 72 år * Familj: Sambo, fyra barn och tio barnbarn * Bor: Örgryte * Gör: Adjungerad professor, numera pensionär * Tränar helst: Roddmaskin * Tips för att komma igång: Ta hjälp av en personlig tränare första gången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden