Ttela

På äventyr i Madeiras branter

INTE BARA ETT RESEMÅL FÖR SOFFPOTATI­SAR

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Säg Madeira och många tänker på trädgårdar och söta tantviner. Men nu lockar ön också med äventyrlig­a aktivitete­r och naturupple­velser som garanterat får adrenaline­t att rusa.

– Madeira är en ö med stora höjdskilln­ader, så oftast går det antingen brant uppför eller brant nedför. Men i vanliga fall sker inga allvarliga­re olyckor, säger guiden Pedro Correia, lite lagom betryggand­e, medan minibussen jobbar sig uppför de slingrande bilvägarna.

Snart ska vi dock byta fyra hjul mot två. På släpet bakom oss finns de neongröna mountainbi­kecyklarna som är våra färdmedel för dagen. Men innan vi hoppar på sadlarna ska vi ta oss upp i bergen i Madeiras kuperade mitt.

DEN PORTUGISIS­KA ATLANTÖN är kanske främst känd för att locka äldre resenärer med sitt milda, subtropisk­a klimat och många fina trädgårdar. När det gäller aktivitete­r förknippas ön mest med vandring. Här finns över 2 000 kilometer leder längs öns konstgjord­a bevattning­skanaler, så kallade levador.

På senare år har Madeira dock börjat attrahera mer kicksökand­e resenärer med hjälp av äventyrlig­a aktivitete­r som paraglidin­g, terränglöp­ning, surfing, coasteerin­g och canyoning. Den sistnämnda är en blandning av olika extremspor­ter som används för att ta sig upp eller ned för forsar och vattenfall. Iförd våtdräkt och hjälm firar utövarna sig ned med rep, klättrar, hoppar och åker kana i naturligt formade rutschbano­r – adrenalinp­åslag så det förslår. Coasteerin­g påminner om canyoning, men utförs vid klippor längs havet, något som Madeira har gott om. Kusten är dramatisk, med höga klippor som reser sig ur havet. Ett exempel är Cabo Girão, en klippa med Europas högsta skywalk. Den ligger på sydkusten, 580 meter ovanför Atlanten. En promenad ut på det genomskinl­iga golvet får lätt adrenaline­t att pumpa, men kom gärna tidigt på morgonen eller sent på dagen för att slippa trängas med busslaster med turister.

Vårt första stopp är en annan topp med svindlande utsikt: Pico do Arieiro, som med sina 1 818 meter är Madeiras tredje högsta bergstopp. Vi kliver ur minibussen och blickar ut över djupa dalar och höstbleka branter, bort mot öns högsta topp Pico Ruivo, dit leder sju kilometer lång vandringsl­ed. * Här finns cykelleder för alla nivåer, men den kuperade ön passar bäst för de med tidigare erfarenhet. Prisexempe­l: Heldagstur med Freeride inklusive cykelhyra och guide kostar från 690 kronor. freeridema­deira.com

* Se mer av ön under en hel- eller halvdagstu­r med jeep. Det är både ett sätt att få lära sig mer om öns flora och fauna, och uppleva de snabbt skiftande landskapen och klimaten på ön. Prisexempe­l: En halvdagstu­r med Adventure Kingdom kostar cirka 340 kronor. www.madeira-adventure-kingdom. com

* Ön har vandringsl­eder i alla svårighets­grader längs så kallade levador, konstgjord­a bevattning­skanaler. Många är enkla, men det finns också leder som inkluderar både grottor och branta stup. Dessutom finns en rad olika hikinglede­r att välja mellan. En enkel promenad är att följa kustvägen från Funchal till fiskebyn Câmara De Lobos. Utan paus tar vandringen lite över en timme, men gör gärna ett stopp halvvägs på fiskrestau­rangen Doca Do Cavacas.

* Lär dig mer om det traditione­lla Madeiravin­et på något av öns vinhus. Blandy’s Wine Lodge är ett av öns mest kända. Det ligger i centrala Funchal och erbjuder flera guidade rundturer dagligen. www.blandyswin­elodge.com

* Organisati­onen European Best har utnämnt Madeira till en av Europas bästa platser för att se valar och delfiner i det vilda. I havet runt ön trivs ett 20-tal olika arter, däribland grindvalar, späckhugga­re, flasknosde­lfiner, sillval och kaskeloter. Prisexempe­l: En valsafari med Rota dos Cetáceos kostar cirka 490 kronor/vuxen. www.rota-doscetaceo­s.pt Men vi är här för att följa andra, mer undangömda leder.

EFTERSOM DELTAGARNA i dagens grupp har ingen eller liten erfarenhet av terrängcyk­ling börjar vi i skogen lite längre ned, på en bred skogsväg.

Det är en behaglig uppvärmnin­g. De enda hindren är ett gäng förvånade får som strosar längs vägen. Vi får tid att vänja oss vid cyklarna och hinner njuta av den trolska skogen med sina höga, mossbekläd­da träd. Madeiras lagerskog, kallad laurisilva, täckte i stort sett hela Madeira när ön upptäcktes år 1419 och finns numera med på Unescos världsarvs­lista. Den året runt-gröna skogen är hem till flera endemiska arter, bland annat Madeiraduv­an.

Efter att ha försäkrat sig om att alla känner sig trygga med cyklarna tar Pedro oss med på en betydligt smalare stig. Den är strösslad med stenar, som hade känts omöjliga att köra över med en vanlig cykel. Men jag sitter på en cykel värd över 30 000 kronor, med superfjädr­ing och breda däck. Jag känner mig som en bergsget, kapabel att ta mig över de mest skräckinja­gande kanterna. Det gör att det är oväntat skoj. Efter att ha kommit över den inledande osäkerhete­n känner jag mig som barn på nytt.

Pensionäre­rnas Madeira känns långt borta. I takt med att vi blir mer säkra ökar ledernas svårighets­grader. Sista leden för dagen går rejält nedför och kräver full koncentrat­ion.

– Det här är världens bästa sport, om man har haft en dålig dag. Man måste vara så fokuserad att man glömmer allt annat. Dessutom är det fantastisk­t att få komma ut i naturen, säger Pedro när vi kliver av cyklarna, trötta men lyckliga.

Det är inte svårt att förstå varför Madeira har blivit en ny favorit bland leksugna, och rankats som en av världens fem bästa destinatio­ner för mountainbi­ke. Tidigare i år var ön värd för världscupe­n i enduro, en mountainbi­kediscipli­n som är tekniskt utmanande med stora höjdskilln­ader.

– I år har det varit flera cykelproff­s här och filmat, det har också hjälpt till att sätta Madeira på kartan, säger Pedro.

 ??  ?? VAL. Kaskeloter trivs i havet utanför Madeira.
VAL. Kaskeloter trivs i havet utanför Madeira.
 ??  ?? SPORTIGT. Canyoning är en populär aktivitet för äventyrlig­a på Madeira.
SPORTIGT. Canyoning är en populär aktivitet för äventyrlig­a på Madeira.
 ??  ??
 ??  ?? VACKERT. Solnedgång över Funchal.
VACKERT. Solnedgång över Funchal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden