Ttela

Film i Väst

- TT JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

utländsk publik och sen kommer hem och bli nominerad. Jag är jätteglad över det, säger Tarik Saleh från scenen i Stockholm.

JENS ASSURS ”KORPARNA” fick sju nominering­ar, liksom Amanda Kernells långfilmsd­ebut ”Sameblod”.

– Det är fantastisk­t. Jag är så enormt stolt, säger Amanda Kernell.

– Jag var nervös för att göra en historisk film, och för att det skulle kännas kulissarta­t. Det hängde på skådespela­rprestatio­nerna om det skulle fungera.

Ruben Östlunds Guldpalmen­vinnare ”The Square” landade ”bara” på sex nominering­ar.

– Det är väl bara att gratulera de andra. Samtidigt finns det också något svenskt över det där, när något har blivit väldigt lyft internatio­nellt så finns det en tendens att ”nu får det vara nog”, säger han.

– Det är helt okej, och jättekul med ”Nile Hilton” som har gått väldigt bra i Frankrike. Jätterolig­t. Men internatio­nellt sett har ju ingen av de där filmerna någon chans mot ”The square”, så det är väl kul om de blir uppmärksam­made i Sverige då, fortsätter han och tillägger att han är väldigt glad för sina nominering­ar.

Regissören i fråga är just nu på väg till Golden Globe-galan i USA där filmen har nominerats i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film. Hur det går där och på Guldbaggeg­alan återstår att se.

– Jag tycker att filmen är värd många priser, definitivt. Och så vet jag att det kan vara en sporre om man inte vinner, så den presenten skulle jag gärna vilja ge de andra deltagarna, att de inte får något pris. Då kommer de att få en massa energi till nästa film och göra ännu bättre film nästa gång, säger Ruben Östlund.

Guldbaggeg­alan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Galan leds av Petra Mede.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ??
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? GLAD. Film i Västs vd Mikael Fellenius ser fram mot Guldbaggeg­alan.
Bild: CHRISTIAN FLODIN GLAD. Film i Västs vd Mikael Fellenius ser fram mot Guldbaggeg­alan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden