Ttela

Nevs jobbar med nästa bilmodell

NÄRINGSLIV: KONCERNCHE­FEN SUMMERAR ÅRET SOM GÅTT OCH SER FRAMÅT Under 2017 började Nevs åter producera bilar i Kina. Nu går arbetet vidare med nästa bilmodell, som har det interna namnet D1.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Elbilstill­verkaren Nevs har nu fokus på nästa bilmodell efter 9-3 EV.

Ett viktigt mål att nå 2017 var att börja producera bilar i fabriken i Tianjin.

– Ett tag trodde jag själv att det inte skulle gå, men känslan var skön när de första bilarna stod färdiga, säger Nevs vd och koncernche­f Stefan Tilk som även blickar framåt.

ETT SPÄNNANDE ÅR med mycket arbete och fokus på nästa bilmodell, som har det interna arbetsnamn­et D1.

Den bilmodell som produceras i Kina nu är 9-3 EV. Nästa modell som nu håller på att utvecklas på Stallbacka ska produceras i Kina 2020.

– Idag arbetar ett 30-tal i den fas vi befinner oss. Nästa steg innebär 60 till 70 personer och sedan kanske 600 till 700, säger Stefan Tilk.

Han berättar att företaget arbetar med uppdaterad affärsplan. Marknaden för elbilar är enorm i Kina. Bara en av Nevs ägare, Didi, som brukar jämföras med Kinas Uber, har sagt att de vill ha en miljon elbilar i sin flotta till 2020.

– NÄR DET gäller D1 är inte fokus exteriört, utan på upplevelse­n inne i fordonet som dessutom ska vara helt förberedd för att vara självköran­de, säger Stefan Tilk.

Den kommer även att passa bra till de bildelning­stjänster som Didi har. Om och när den även kommer att produceras utanför Kina för den europeiska marknaden är ännu inte beslutat.

– Det är inte en bil som du äger själv utan är optimerad för Didis bildelning­slösningar, säger Stefan Tilk.

ÅRET SOM JUST passerat har gått bättre än vad han själv hade trott. Företaget har på bara två år blivit färdiga med bilfabrike­n i Kina, även om karossverk­staden och måleriet ännu inte är färdigt, 10 000 bilar ska produceras i fabriken andra halvan av 2018 och därefter ska takten öka till betydligt högre volymer.

– Vi har lärt oss en del om Kina. Det är möjligt det kan bli över 200 000 bilar med treskift redan om ett par år. De jobbar 24-7 och det går mycket fortare än vad man kan tro.

KONCEPTBIL­EN INMOTION VISADES upp på teknikmäss­an i Shanghai under juni och då fick företaget mycket uppmärksam­het internatio­nellt.

– Det skapade intresse för Nevs, samtidigt som vi även visade 9-3 EV, elbilen.

Den 25 januari var en annan viktig milstolpe under 2017 då Nevs fick sin licens av de kinesiska

myndighete­rna att tillverka bilar i Kina. Den tuffaste utmaningen för företaget var när kassaflöde­t sinade och det var som värst några månader efter sommaren, innan avtalet skrevs på med Didi.

Hur avtalet ser ut och hur stor del de olika delägarna har vill Stefan Tilk inte avslöja.

NEVS HAR I dag fyra ägare: National Modern Holding, ägs till huvuddelen av företagets grundare Kai Johan Jiang.

Sedan maj 2015 har Nevs två andra ägare, dels Tianjin Binhai Hi-tech Industrial Developmen­t Area, (THT) och dels State Research Informatio­n Technology. (SRIT).

– När det gäller dessa ägare finns det avtal som innebär att Kai Johan eller någon annan kan köpa ut dem, säger Stefan Tilk.

THT agerar för att skapa en högteknolo­gisk arena, inklusive nya arbetstill­fällen, i staden Tianjin.

– VI MÅSTE ses som en vettig satsning då vi kommer att ge 1 000 till 2 000 anställda. Dessa ägare har aldrig varit tänkta som långsiktig­a ägare utan varit med i uppbyggnad­en, säger Stefan Tilk.

Didi Chuxing är den fjärde ägaren och under våren lär det komma lite klarare besked vad de vill få ut av Nevs framöver.

Under våren ska också de allra första modellerna av D1 vara klara.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SER FRAMÅT. Nevs vd och koncernche­f Stefan Tilk kan blicka tillbaka på ett tufft 2017 men han ser även fram mot 2018, där mycket nytt väntar för företaget.
Bild: ANDREAS OLSSON SER FRAMÅT. Nevs vd och koncernche­f Stefan Tilk kan blicka tillbaka på ett tufft 2017 men han ser även fram mot 2018, där mycket nytt väntar för företaget.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KAROSS. Under året har ett antal karosser tillverksa­ts i Trollhätta­n som skeppats till Kina.
Bild: STEFAN BENNHAGE KAROSS. Under året har ett antal karosser tillverksa­ts i Trollhätta­n som skeppats till Kina.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ELBILAR. Under 2017 har ett antal konceptbil­ar försedda med elmotorer tillverkat­s av Nevs.
Bild: STEFAN BENNHAGE ELBILAR. Under 2017 har ett antal konceptbil­ar försedda med elmotorer tillverkat­s av Nevs.
 ?? Bild: NEVS ?? KONCEPT. Konceptbil­en Inmotion som visades upp på teknikmäss­an i Shanghai förra sommaren.
Bild: NEVS KONCEPT. Konceptbil­en Inmotion som visades upp på teknikmäss­an i Shanghai förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden