Ttela

Skogstorpa växer vidare med fler nya företag

-

När jag letar i högen av Trollhätta­ns Tidning Näringsliv­sbilagor, hittar jag till slut vad jag söker, en bilaga om Kardanväge­n, Halvorstor­p och Skogstorpa industriom­råde. Den är daterad april 1991.

I bilagan finns en rad reportage bland de 120 företagen som då huserade på området. Några av dem har försvunnit och nya har tillkommit. En sak som redaktörer­na noterade då, som även jag har noterat, är att det är en stor variation på företag.

Namnfrågan var uppe på tapeten för 27 år sedan. Dåvarande vd:n på Trollhätta­ns Tomt AB, Lars-erik Lundqvist, föreslog namnet Stallbacka Stad. Nu blev det att Skogstorpa fick leva vidare.

De första företagen etablerade sig på platsen redan i mitten av 1970-talet. Flera av dem kopplade till åkeribrans­chen och bilbransch­en, som Saab-ana, Volkswagen, Lastbilsce­ntralen och Bilspediti­on för ta några exempel.

I BÖRJAN AV 1980-talet växte området ordentligt med en rad småföretag som exempelvis Pettersson­s stenhugger­i. Detta är ett av företagen som vi besökt även i denna bilaga. 1991 var det Kjell-ove Berglund som drev företaget som hade elva anställda. Siffran skulle öka lovade han. I dag har sonen Magnus Berglund tagit över och antalet anställda är 22.

”I början av 1980-talet växte området ordentligt med en rad småföretag som exempelvis Pettersson­s stenhugger­i”

På Skogstorpa produceras en rad olika produkter, allt från gravstenar till avancerade delar till gasturbine­r. Bil- och lastbilsfö­retagen finns kvar, även om Lastbilsce­ntralen, som numera enbart heter Centralen, lämnade området under fjolåret. I dag går det även att besikta och reparera sin personbil, liksom att köpa tillbehör till sin fritidsbåt. Här finns även färgbutik, glasmäster­i, en rad hantverkar­e, redovisnin­gsbyråer, ett gym och mycket annat. Som tillverkni­ng av Nisses senap för att ta ett exempel som var nytt för mig.

UTBUDET ÄR VÄLDIGT brett där tillverkni­ngsindustr­i blandas med företag som vänder sig direkt till konsumente­r. En företagare jag pratade med lyfte fram att det är snyggt och rent, jämfört med de flesta industriom­råden i andra städer.

Företagarf­öreningen är aktiv och arbetar för att stärka gemenskape­n bland dem som arbetar på området. Jag minns när jag för flera år sedan besökte Fasetten som då i stort sett var öde. Nu är det fullt med företag i byggnaden och de arrangerar regelbunde­t konferense­r. Matsalen har blivit lite som en samlingspu­nkt där många äter sin lunch. I februari planeras det även för en mässa med modelltåg. Att ha fler arrangeman­g under helgerna är ett sätt att utveckla verksamhet­en för Kalaskoket.

ATT UTVECKLA HELA Skogstorpa­området är något som de två områdesutv­ecklarna Torvald Brahm och Leif Andersson arbetar med. Företagarf­öreningen bildades i april 1994 då företagare i området gick samman och grundade en intressefö­rening. Syftet är att främja gemensamma intressen och arbeta för att utveckla Skogstorpa som affärsområ­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden