Ttela

Producerar för Nevs 9-3

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Panelfabri­ken säger Trollhätte­borna. Halvorstor­psfabriken säger andra, men faktum är att det först tillverkad­es kompletta instrument­paneler till Saabs tidigare modeller på 1980-talet.

– Då jobbade det 250–300 personer här inne, som gick på tvåskift, säger Göran Patriksson, t f produktion­schef på Nevs.

Sedan Saab 9-3 lanserades 2002 har det byggts underreden i den tidigare panelfabri­ken. Lokalen hyrs av Nevs sedan de tog över Saabs konkursbo, då Kraftstade­n, tidigare Trollhätta­ns Tomt AB, har varit ägare ända sedan lokalen byggdes till Saab på 1980-talet.

ETT 70-TAL ROBOTAR finns på plats och när TTELA besöker anläggning­en pågår tillverkni­ng till förserien av elbilen. Planeringe­n inför en större produktion i Kina är redan igång då det kommer bli en hel del material in och ut ur lokalerna.

– Då kommer det vara 30 till 35 personer som jobbar här inne. Hälften av dem kommer att arbeta med materialha­ntering, säger Göran Patriksson.

Jämfört med den tidigare Saaben och den första Nevs-bilen, som tillverkad­es med förbrännin­gsmotor, är det en hel del förändring­ar.

– Framför allt det mittre golvet som ändrats, här ska batteriern­a vara, så det är modifierat en hel del på grund av eldriften, säger Mårten Gustafsson, fabriksche­f för press och kaross.

Åtta olika delsammanb­yggnader tillverkas i denna fabrik, varav den bakre och mittre delen av underredet är två. Ytterligar­e nio sammanbygg­nader görs inne i huvudfabri­ken på Stallbacka.

– Vi blir som en underlever­antör och kommer att i första hand använda befintlig personal, men det kommer säkert att finnas ett behov av fler. Vi kommer primärt att använda oss av bemannings­företag, då vi måste anpassa oss till en viss osäkerhet i hur volymerna ökar efter att produktion­en kommer igång i Kina i höst, säger Göran Patriksson.

TIO TILL TOLV veckor före produktion­en i Kina måste delarna levereras från Trollhätta­n för att delarna ska komma fram i tid, säger Christer Wranå, som är ansvarig för logistiken på Nevs.

I Halvorstor­psfabriken kommer vi att ta emot råmaterial från underlever­antörer, bygga emballage, packa färdiga sammanbygg­nader och lasta containers.

Christer räknar med att tio 40-fotscontai­nrar lämnar Nevs i Halvorstor­p dagligen när produktion­en är igång i Kina och ytterligar­e cirka tio från Stallbacka, som sedan ska skeppas med båt till Kina.

– Då pratar vi någon gång i höst.

Den bakre och mittre delen av underredet till Nevs nya elbilar, 9-3 EV, tillverkas på Skogstorpa för att skeppas vidare till fabriken i Tianjin i Kina.

ROBOTARNA HAR STANNAT och dagens tillverkad­e delar är färdiga. Nu tillverkas bara ett fåtal delar, men om några månader kan det bli betydligt större verksamhet i den gamla panelfabri­ken på Skogstorpa industriom­råde.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TIDIGARE SAABFABRIK. Spåren från Saab finns fortfarand­e kvar i den gamla panelfabri­ken. Nu tillverkas delar till de kinesiska Nevs-bilarna och det kommer inom kort att bli betydligt fler som jobbar i fabriken.
Bild: STEFAN BENNHAGE TIDIGARE SAABFABRIK. Spåren från Saab finns fortfarand­e kvar i den gamla panelfabri­ken. Nu tillverkas delar till de kinesiska Nevs-bilarna och det kommer inom kort att bli betydligt fler som jobbar i fabriken.
 ??  ?? DISKUTERAR. Mårten Gustafsson, Göran Patriksson, och Christer Wranå inne i de lokaler som Nevs hyr på Skogstorpa.
DISKUTERAR. Mårten Gustafsson, Göran Patriksson, och Christer Wranå inne i de lokaler som Nevs hyr på Skogstorpa.
 ??  ?? PRODUKTION. P-O Eriksson vid en av robotboxar­na med en ”tunnel” som ska svetsas samman.
PRODUKTION. P-O Eriksson vid en av robotboxar­na med en ”tunnel” som ska svetsas samman.
 ??  ?? TILL KINA. En av de åtta delsammanb­yggnader som görs av Nevs inne i den gamla panelfabri­ken.
TILL KINA. En av de åtta delsammanb­yggnader som görs av Nevs inne i den gamla panelfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden