Ttela

Lockar unga till Verdandi

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Nya ungdomsavd­elningar och ungdomssty­relser på tre orter i landet – som på sikt ska leda till ett ungdomsför­bund inom Verdandi. Det är just vad Theres Andréasson arbetar med just nu. – Tanken är att få unga att engagera sig i sin vardag, det är alldeles för många som bara är ute och hänger i dag.

Vi möter Theres Andreásson på Verdandigå­rden på Sylte i Trollhätta­n. Man kan kalla det för hennes andra hem då hon hängt här med pappa Rasken Andréasson, verksamhet­sledare för Verdandi, sedan barnsben.

Hon har fått ett spännande inom organisati­onen där hon under det närmsta året arbetar med ett nytt ungdomspro­jekt som handlar om att starta upp ungdomsavd­elningar med fungerande verksamhet­er och styrelser på tre orter i landet.

DET TREÅRIGA PROJEKTET, som finansiera­s av myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llsfrågor (MUCF), startade i augusti 2017 och genomförs under det första året i Stockholm, Örebro och i Trollhätta­n.

Under år två ska ytterligar­e två orter i landet tillkomma och år tre ska ett ungdomsför­bund inom Verdandi ha bildats.

– Så ser planen ut och den hoppas och tror jag starkt på. Det handlar mycket om att knyta kontakter med ungdomar både inom och utanför

organisati­onen som i sin tur kan tipsa om och få in andra som vill vara med, säger Theres som regelbunde­t åker runt mellan de tre kommunerna för att få igång verksamhet­erna.

HON SÄGER ATT hennes roll är att stötta och starta upp och att det sedan är det upp till ungdomarna själva att planera och påverka vad de vill ska hända.

– Det kan handla om alltifrån fotbollstu­rneringar och dansaktivi­teter – till större frågor som man vill diskutera och ta upp. Det viktiga är att få ungdomarna att engagera sig i sin vardag, och få dem känna att de själva kan var med och påverka.

Projektet vänder sig till ungdomar/unga vuxna i åldrarna 13 till 30 år och hittills har man kommit olika långt i arbetet med att bilda avdelninga­r och styrelser på de tre orterna.

– Det är så roligt att se hur engagerade och drivna ungdomarna är. Dessutom är det roligt med en förändring inom Verdandior­ganisation­en, vi behöver nytänk, säger Theres.

– Det här är helt klart en winwin-situation, säger pappa Rasken.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? MÖTER UNGA. Theres Andéasson leder ett nytt ungdomspro­jekt inom Verdandi där hon är med och startar upp ungdomsavd­elningar och ungdomssty­relser som på sikt ska leda till ett ungdomsför­bund inom Verdandi.
Bild: ANDREAS OLSSON MÖTER UNGA. Theres Andéasson leder ett nytt ungdomspro­jekt inom Verdandi där hon är med och startar upp ungdomsavd­elningar och ungdomssty­relser som på sikt ska leda till ett ungdomsför­bund inom Verdandi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden