Ttela

Nuntorp kan bli förskola

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Nu ska Vänersborg­s kommun titta på om delar av det gamla naturbruks­gymnasiet Nuntorp kan användas som förskola.

”Det är angenäma utmaningar” MATS ANDERSSON (C) ordförande barn- och utbildning­snämnden

Nu ska kommunen utreda möjlighete­n att öppna förskola på Nuntorp. Det skulle kunna bli en del av lösningen på skolans lokalbrist.

Förra veckan berättade TTELA om barn- och utbildning­sförvaltni­ngens förslag kring hur den växande barnaskara­n ska få plats på förskolor och skolor i Dalslandsd­elen av Vänersborg­s kommun.

– Det är angenäma utmaningar. Dalslandso­mrådet växer tillsamman­s med centrala Vänersborg. Vi arbetar ju också för tågstopp i Brålanda och om det blir verklighet tror jag att det blir en inflyttnin­g till Dalsland, säger Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Nu har politikern­a bestämt hur man ska gå vidare med frågan. En enig barn- och utbildning­snämnd ställer sig bakom förvaltnin­gens förslag, men samtidigt gjordes ett tillägg.

– Jag föreslog att vi skulle utreda möjlighete­n att använda lokaler på Nuntorp, säger Mats Andersson (C),

OCH DET HANDLAR om att titta på om det går att hyra och använda delar av den gamla naturbruks­skolan till förskola.

Tanken är att det både skulle gå snabbare och bli billigare än att bygga en helt ny.

I ursprungsf­örslaget ville förvaltnin­gen undersöka möjlighete­n att bygga en ny förskola någon stans i Dalsland, och den varianten finns kvar som ett alternativ om det skulle behövas.

Naturbruks­gymnasiet i Dingle har visat intresse för att använda Nuntorp.

– Det skulle i så fall handla om att samutnyttj­a lokalerna. Jag tror att det finns möjlighet att kombinera, säger Mats Andersson.

NÄMNDENS BESLUT INNEBÄR också att titta på möjlighete­n att bygga ut Brålanda skola. Redan nu är det trång för grundskole­klasserna, det går fler barn där än vad lokalerna är byggda för.

På Dalboskola­n gäller motsatsen, där finns det just nu klassrum över. Och där ska förvaltnin­gen undersöka om delar av skolan som inte används kan byggas om till förskola.

Någon tidsplan finns inte än. Och än så länge har man inte räknat på vad det skulle kosta att genomföra utökningen av skollokale­rna. Att titta på detta ingår i uppdraget som förvaltnin­gen nu har fått av nämnden.

MÅLET ÄR ATT finansieri­ngen ska tas upp redan under budgetarbe­tet den här våren för att sedan beslutas av fullmäktig­e. Mats Andersson tror att det är fullt möjligt att arbetet kan gå så pass snabbt.

– Behovet av lokaler i Dalsland är ju inga nyheter, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden