Ttela

Kommunen vill ta bort fornlämnin­g

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Mellerud vill ta bort en fornlämnin­g för att underlätta vid byggnation­en av nytt äldreboend­e på Ängenäs.

”De verkar vara välvilligt inställda till det”

Melleruds kommun vill ta bort en fornlämnin­g för att underlätta vid byggandet av det nya äldreboend­et på Ängenäs. – Vi har diskuterat saken med länsstyrel­sen och det verkar gå, säger stadsarkit­ekt Jan Skeppstedt.

Inför byggnadsnä­mndens möte i dag finns ett förslag att ansöka hos länsstyrel­sen om att ta bort en fornlämnin­g i planområde­ts sydöstra hörn. Anledninge­n är att få en mer ändamålsen­lig dragning av gångoch cykelväg, samt ledningar för vatten och avlopp.

Byggnadsnä­mnden beslutade den 25 januari 2017 om att godkänna en detaljplan för Norra Ängenäs om att bygga ett nytt äldreboend­e. I processens slutskede krävde länsstyrel­sen en arkeologis­k utredning samt ett kompletter­ande av den geoteknisk­a utredninge­n.

DET VISADE SIG finnas tre fornlämnin­gsområden inom det tänkta planområde­t och kommunstyr­elsen beslutade i november att flytta äldreboend­et cirka 100 meter österut från det ursprungli­ga läget.

Nu har plan- och byggenhete­n anpassat planhandli­ngarna till de nya förutsättn­ingarna.

– Vi har minskat detaljplan­en till att enbart gälla äldreboend­et, tidigare fanns det även plats för villatomte­r. Det innebär att de två större fornlämnin­garna lämnas orörda utanför planen. Det är den tredje och minsta fornlämnin­gen i det sydöstra hörnet av planen vi vill ta bort, säger Jan Skeppstedt.

HAN BERÄTTAR ATT saken har diskuterat­s med länsstyrel­sens kulturmilj­öenhet.

– De verkar vara välvilligt inställda till det, men det kommer att krävas lite extra undersökni­ngar.

Vid dagens möte föreslås nämnden också ställa ut det omarbetade planförsla­get för granskning perioden 5–26 februari.

– Det blir en ny granskning­sgrunda och en viss försening uppstår, men det borde ändå kunna bli byggstart någon gång i sommar.

JAN SKEPPSTEDT stadsarkit­ekt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden