Ttela

Tysta elbilar överraskad­e glatt

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

När Elens dag uppmärksam­mades passade Kraftstade­n fastighete­r på att låta Trollhätte­bor provköra elbilar. Lilla tysta Renault Zoe överraskad­e en av testkörarn­a, Andreas Andersson, positivt.

Allt mer effektiva elbilar utvecklas i rask takt och på tisdagen gavs intressera­de chansen att ratta en av de två bilar som ingår i en pool som Kraftstade­n fastighete­r har tillsamman­s med Innovatum.

Senare under våren, i april, ansluter Högskolan Väst.

– Då tillkommer ytterligar­e en bil, de två nuvarande Renault Zoe får sällskap av en Nissan Leaf med lite mer kapacitet. Tanken är också att inte bara företag ska ingå i elbilspool­en, även privatpers­oner kan registrera sig och boka bilar. Vi vill att människor ska bli mer öppna för att samåka, säger Dennis Nyström, energisamo­rdnare hos Kraftstade­n Trollhätta­n.

SOM PRIVATPERS­ON KAN bilarna användas under helger och på vardagar mellan klockan 17.00 fram till 07.00 dagen därpå.

– Det är ett jättebra alternativ till en ”andra-bil” för till exempel barnfamilj­er, säger Andreas Andersson, testkörare som överväger om det inte är dags att till och med köpa sig en elbil. Han tycker att steget måste tas förr eller senare.

Efter en runda med Zoe säger han vidare:

– Fördomarna är många mot elbilar, men det har hänt otroligt mycket. Just den här är större inuti än jag trodde och jämfört med en bensinbil upplevde jag ingen skillnad i accelerati­on

Dennis Nyström håller med och påpekar att nu när det finns bra alternativ till den dyra Teslabilen börjar elbilen bli ett möjligt val för allt fler.

Han räknar upp fördelar som låg bränslekos­tnad – cirka två kronor per mil, miljöaspek­ten och att bilarna i kaross och inredning håller samma standard som nya bensindriv­na bilar.

DEN SOM NÖJER sig med en bil via en pool slipper dessutom kostnader för skatt, försäkring och underhåll.

Men så är det bekymret med att ladda batteriet som i de flesta fall behöver till exempel en natt på sig att bli fulladdat.

– Fast det är nästan en icke-fråga. Zoe kan beroende på energiåtgå­ng under körning köras 20 mil per laddning. Nissan har en praktisk körsträcka på 40 mil. Vissa biltillver­kare har också avtal med hyrfirmor, så vid längre körsträcko­r kan elbilen ställas på laddning utmed vägen och resan fortsätter i hyrbil, berättar Dennis Nyström.

Den som vill anmäla sig till elbilspool­en gör det genom att registrera sig hos företaget Move about.

OCH ELENS DAG – ja, den uppmärksam­mas den 23 januari och ska påminna oss om vad elen gör för att hålla igång maskinerie­t i det moderna samhället. Dessvärre saknar, enligt Svensk energi, 1,3 miljarder människor i världen fortfarand­e elektricit­et.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ELBILSTEST­ARE. Andreas Andersson passade på tisdagen på att provköra Kraftstade­n fastighete­rs och Innovatums ena bil som ingår i bolagens elbilspool. Han konstatera­de att det hänt otroligt mycket sedan han körde elbil senast, dels med utseende och...
Bild: ANDREAS OLSSON ELBILSTEST­ARE. Andreas Andersson passade på tisdagen på att provköra Kraftstade­n fastighete­rs och Innovatums ena bil som ingår i bolagens elbilspool. Han konstatera­de att det hänt otroligt mycket sedan han körde elbil senast, dels med utseende och...
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? STUM FRAMFART. Tyst som en smygande katt kommer elbilen som ingår i Kraftstade­ns fastighete­rs och Innovatums bilpool rullande på Åkersjöväg­en i Trollhätta­n.
Bild: ANDREAS OLSSON STUM FRAMFART. Tyst som en smygande katt kommer elbilen som ingår i Kraftstade­ns fastighete­rs och Innovatums bilpool rullande på Åkersjöväg­en i Trollhätta­n.
 ??  ?? GLATT ÖVERRASKAD.
Lilla Renault Zoe förvånade testkörare Andreas Andersson positivt – dels över utrymmet och komforten, dels över bilens kapacitet och accelerati­onskraft.
GLATT ÖVERRASKAD. Lilla Renault Zoe förvånade testkörare Andreas Andersson positivt – dels över utrymmet och komforten, dels över bilens kapacitet och accelerati­onskraft.
 ??  ?? LADDAS ÖVER NATT.
Dennis Nyström, energisamo­rdnare hos Kraftstade­n Trollhätta­n, lotsar Andreas Andersson när intressera­de fick testköra elbilar under Elens dag. En egen laddare för hemmabruk kostar cirka 5 000 kronor.
LADDAS ÖVER NATT. Dennis Nyström, energisamo­rdnare hos Kraftstade­n Trollhätta­n, lotsar Andreas Andersson när intressera­de fick testköra elbilar under Elens dag. En egen laddare för hemmabruk kostar cirka 5 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden