Ttela

Alla samhällsfö­rändringar är inte liberala

POLITIK. Sveper en nykonserva­tiv våg över Sverige? I en rad artiklar har Svenska Dagbladets kultursida undersökt vad som kallas den nya konservati­smen.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Med det menas de politiker och opinionsbi­ldare som på senare tid varnat för integratio­nsproblem orsakad av en stor invandring, kulturkroc­kar och en underdimen­sionerad rättsstat.

Bland annat skriver Svd:s politikrep­orter Claes Lönegård att ”konservati­smen gjort en oväntad återkomst i politiken”, och menar att lag och ordning, svenska värderinga­r och upprustnin­g av försvaret passar denna nykonserva­tiva rörelse bra.

MEN LOGIKEN ÄR felaktig. Att konservati­va politiker traditione­llt värnat försvar och ordning betyder inte att alla som vill satsa mer pengar på polisen förvandlas till konservati­va bakåtsträv­are.

Eftertänks­amheten som ideal är förvisso grundlägga­nde för konservati­smen som ideologi. Inställnin­gen att samhället inte ska förändras genom revolution räcker dock inte för att definiera konservati­smen, som också innefattar värderinga­r om exempelvis civilsamhä­llet, bildning och värdet av äktenskap och kärnfamilj. Man kan föredra eftertänks­amma reformer över revolution och anse att institutio­ner inte ska rasa samman från den ena dagen till den andra utan att kvala in som särskilt höger.

På samma sätt är liberalism inte synonymt med att man gillar alla typer av samhällsfö­rändringar, oavsett vad de leder till. Liberalism­en som politisk ideologi är först och främst en rad uppfattnin­gar om vad som bör vara politikens utgångspun­kt. Dit hör idéer som statligt våldsmonop­ol i stället för anarki och privata hämndaktio­ner, jämställdh­et mellan könen och respekt för individens integritet.

Att liberaler i dag pratar om vikten av att värna rättsstate­n, och därmed analyserar orsaker till varför polisen inte klarar av att göra sitt jobb i utanförska­psområden, handlar inte främst om att de tagit intryck av en nykonserva­tiv våg. På många håll i Sverige hotas jämställdh­eten av klanstrukt­urer. Människor som inte upplever sig kunna lita på rättsstate­n kommer att ta lagen i egna händer. Ett samhälle där det sociala kapitalet sjunker och där tilliten mellan människor minskar kommer att kräva en större och mer omfattande statsappar­at och därmed högre skatter.

KONSERVATI­SMEN HAR INTE patent på att vara emot handgranat­er och gängskjutn­ingar. Anledninge­n till att dessa ämnen diskuteras från höger till vänster handlar inte om att nykonserva­tiva vunnit med sin ”bild” av verklighet­en. Det handlar om att politiken måste ta sig an problem som är reellt existerand­e. Politiker och debattörer som bryr sig om våld i svenska förorter är inte ett hot mot det liberala samhället. Snarare hade liberalism­en varit hotad om liberaler inte erkände dessa problem. Ideologisk­a rörelser utan kontakt med verklighet­en tenderar att inte vara särskilt långlivade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden