Ttela

Tog två dagar att hitta dödlig tumör

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Patienten kom till akuten på Näl med domningar, avsaknad av känsel, i benen. Två dagar tog det innan läkarna identifier­at den tumör som komprimera­de nerverna i ryggen. Tre månader senare dog patienten.

Patienten besökte Näl-akuten under januari 2016 efter flera veckors hosta, patienten var tidigare en storrökare. Patienten fick en tid för lungröntge­n till dagen efter, en rötgen som inte visade på någon tumör. Dagen efter följdes infektions­värdet upp, som hade blivit lägre. Såhär långt tycker Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, att vårdgivare­n gett en korrekt och omsorgsful­l vård. Men de är av en annan åsikt gällande den vård som patienten fick i mars 2016.

Då kom patienten åter igen in till Näl-akuten, denna gång med domningar och känselbort­fall i benen. Det tog två dagar innan läkarna kunde identifier­a en tumör med spridda metastaser, cancer, som störde nerverna i ryggen. Detta enligt nyhetsbyrå­n Siren.

Ivo skriver att patienten kom in till Näl med neurologis­k symtom vilket borde ha lett till snabbare utredning. De skriver också att domningar är ett allvarligt tillstånd som kan bero på såväl godartad som elakartad sjukdom.

Patienten avled tre månader senare.

Akutmottag­ningen på Näl kritiseras av Ivo för att patienten inte fått sakkunnig och omsorgsful­l vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden