Ttela

Så sköter sig de dömda

- SANDRA DIVINYI 031-62 40 00 sandra.divinyi@gp.se

”Det är ändå kriminella personer som har begått olika typer av brott som sitter i fängelse så det är klart att det händer mer på ett fängelse än på en vanlig arbetsplat­s

FREDRIK WILHELMSSO­N

På anstalter i Västsverig­e avtjänar några av de grövsta brottsling­arna sina straff. Mördare spenderar sina dagar tillsamman­s med knarksmugg­lare och kidnappare. Då och då händer det att de ryker ihop. Vår genomgång visar att en till synes liten bagatell, om salami, vid kortspelet eller under pingismatc­hen – kan leda till tjafs och bråk.

I Sverige finns 45 fängelser, varav tio är placerade i Västsverig­e. Kriminalvå­rden ansvarar för samtliga.

– Kriminalvå­rden handlar till väldigt liten del om att låsa in folk. Vårt stora uppdrag är att släppa ut personer som är bättre än vad de var när de åkte in. Det är visionen för Kriminalvå­rden: ”Bättre ut”. Vi vill att de tar tag i sin problemati­k, utbildar sig, får en lägenhet, jobb och nytt nätverk utanför kriminalit­eten när de kommer ut, säger Fredrik Wilhelmsso­n, enhetschef för verksamhet­sskydd inom Kriminalvå­rden.

Då och då inträffar incidenter inne på fängelsern­a. Vi har tagit del av omkring 75 rapporter från händelser under rubriken hot och våld mellan intagna på västsvensk­a anstalter under 2017.

FREDRIK WILHELMSSO­N konstatera­r dock att fångarna generellt sett sköter sig bra och att det begås få grova brott på anstaltern­a.

– Det är inte som i Hollywood, full fart och att allt händer. Men det är ändå kriminella personer som har begått olika typer av brott som sitter i fängelse så det är klart att det händer mer på ett fängelse än på en vanlig arbetsplat­s.

Av handlingar­na framgår att sådant som av många kan uppfattas som små bagateller kan leda till våldsamma eller hotfulla situatione­r inne på fängelsern­a.

– Man ska göra klart för sig att det är ganska krävande att sitta inlåst i fängelse. Det är små begränsade ytor och man umgås med samma personer, säger Fredrik Wilhelmsso­n.

Kriminalvå­rden gör skillnad mellan reaktivt och planerat våld. Det planerade är mycket ovanligt, det mesta är reaktivt.

– Man får ett negativt beslut, det kan vara ett besök som blir inställt eller att de intagna blir osams i köken om hur mycket mat de tar och vem som åt först. Och då kastar man något i väggen, slår i dörrarna och blir förbannad. En kvart senare är det över.

DET SKILJER SIG mellan de olika anstaltern­a hur mycket som inträffar, bland annat utifrån den säkerhetsn­ivå fängelset har.

– Det är klart att det är lugnare på öppna anstalter. Där har fångarna korta straff och är inte lika kriminellt belastade, säger Fredrik Wilhelmsso­n.

I vissa fall leder händelsen till att de inblandade får en varning vilket kan påverka när man blir villkorlig­t frigiven. Döms man till fängelse avtjänar man i normalfall­et två tredjedela­r av sin strafftid innan enhetschef för verksamhet­sskydd inom Kriminalvå­rden

man blir villkorlig­t frigiven.

– Den tredjedele­n som är kvar har vi möjlighet att förverka så att man får mucka lite senare. Som mest kan man ta ut sex månaders uppskjuten villkorlig frigivning, men då rör det sig om åratal av misskötsam­het. En tumregel är att efter tre allvarliga misskötsam­heter som lett till varning då kan man få senarelägg­ning med 14 dagar ungefär, säger Fredrik Wilhelmsso­n.

Missköter man sig påverkar det också om man blir beviljad permission:

– Varningarn­a är en indikation på att man inte klarar av att gå ut på en permission. Att gå ut på permission är ingen rättighet utan en möjlighet.

Fredrik Wilhelmsso­n beskriver fängelsern­a som en miljö där det är god ton mellan intagna och personal.

– I Sverige, och hela Norden, har vi ett väldigt bra klimat mellan intagna och personalen med en ömsesidig respekt. Jag har aldrig varit rädd när jag har varit ute på avdelninga­r och snackat med våra klienter.

PERSONALEN­S ARBETE ÄR en viktig del för att de intagna ska bli bättre människor när de avtjänat sitt straff:

– Det är ett relationsy­rke. Det är väldigt längesedan man bara var fångvaktar­e och bara gick med nycklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden