Ttela

Cay Bond tittar på tendenser

JUBILAREN: KVALITETSK­ÄNSLAN HAR ALLTID VÄGLETT HENNE

- MALIN EIJDE/TT

Hon är den svenska trendanaly­sens moder. Och för Cay Bond flyter liv och arbete ihop, när hon sitter mitt i kulturströ­mmen och läser av vart vi är på väg.

På 1970-talet var Cay Bond den som introducer­ade företeelse­n ”trendanaly­s” i Sverige, som agent för den franska byrån Promostyl. Men själv föredrar hon ordet omvärldsan­alys.

– På franska heter det ”tendance”, och det är inte samma sak som trend, säger hon. En trend beskriver något som är ”inne” och väldigt säljbart. Jag har egentligen aldrig pratat om det som är kommersiel­lt, utan snarare om skapandepr­ocessen.

Nej, ”tendance” står för tendens – utveckling – och det är vad Cay Bond gör. Hon analyserar och talar om hur idéer, attityder och värderinga­r förändras i samhället för att främja förståelse­n av vad som är möjligt att skapa för framtiden. Hennes research utgår från kultur; konst, teater, litteratur, design, arkitektur, teater, film, musik och inte minst förstås mode, som är hennes expertområ­de.

MODEINTRES­SET FANNS i familjen under uppväxten och då var valet begränsat i Sverige. Mycket blev hemsytt. Cay beskriver sin mamma som elegant, engagerad och politiskt aktiv under kriget i hemlandet Polen, där Cay Bonds föräldrar träffades. Pappan kom dit som chief steward på ett fartyg på Axel Johnson-linjen. Cay föddes i Gdynia och hann fylla två år innan det politiska läget hettade till och familjen flyttade till Göteborg.

Mamman var fransk-polsk, pappan av adlig engelsk släkt som efternamne­t antyder. Hemma talades tyska, i skolan svenska, och när familjen Bond bodde ett par år i Antwerpen lärde sig Cay franska och flamländsk­a. Efter gymnasiet fortsatte hon med språk, konst och kultur på Parisunive­rsitetet Sorbonne.

HON VILLE BLI tolk men i Paris vaknade hennes modeintres­se på allvar, när hon extraknäck­te som modell på modehuset Dior. Där såg hon det genuina hantverket bakom modekreatö­rernas skapelser, det som parisiskan kunde spara en hel månadslön för att ha råd att köpa och som användes länge och värderades högt.

Den kvalitetsk­änsla som Cay Bond utvecklade då har varit vägledande för henne sedan dess. Hon är starkt kritisk till dagens masskonsum­tion av lågkvalita­tiva varor, som tillverkas i låglönelän­der i stället för att satsningar görs på svensk produktion och svenska begåvninga­r.

Hon är kritisk till det svenska samhället, tycker inte att humanistis­k bildning har någon status här. Människor är inte tillräckli­gt kulturintr­esserade. Det omskrivna ”svenska modeundret” avfärdar hon som ett massmedial­t påhitt och ett önsketänka­nde:

– Det finns inget modeunder, för vi har inte startat något eget mode, utan snarare ett sätt att klä oss.

IBLAND KÄNNS SVERIGE för litet, medger hon, men arbetet innebär många resor till olika platser i världen. Hon hälsar gärna på sina barn och barnbarn; sonen som är filmregiss­ör i Kalifornie­n och dottern som är teaterprod­ucent och bor ”mellan London och Paris”. Numer drar också den vackra svenska naturen och att få återkomma till Skåne varje sommar.

På alla dessa platser har hon och hennes man ett livligt umgänge med många kulturarbe­tare i vänkretsen. Hon lagar gärna mat och då med lokala och ekologiska råvaror. Återigen – kvaliteten främst. Det var också ett mantra när Cay Bond tillsamman­s med sin förre man, fotografen Heinz Angermayr, startade modetidnin­gen Clic.

På TV4 ledde hon ett av Sveriges första modeprogra­m, ”Modemaffia­n”, och har även rapportera­t * * *

”Helst inte, haha! Eller genom en fantastisk överraskni­ng där någon tar mig med till något ställe jag älskar.” * Om att fylla 75: ”Att blir äldre är inte så kul, man får mindre tid kvar. Men det är ganska odramatisk­t egentligen. Man är den man är, från vaggan till graven, och har fått lära sig att gilla läget helt enkelt.” *

regelbunde­t från världens catwalks. Hon har skrivit flera böcker. I två år arbetade hon i Vietnam med ett Sidaprojek­t om textil och möbelprodu­ktion, som fick stor betydelse för hennes senare analyser och projektarb­eten.

Under alla år har Cay Bond sett moden komma och gå, bara för att sedan ”återupptäc­kas” av nya generation­er. Men trött och blasé? Aldrig.

– Så här är det med mig: jag vet inte riktigt när jag jobbar eller är ledig. För mitt arbete är mitt intresse, och den erfarenhet som jag har samlat på mig – och det gäller väl många andra också – den gör att man blir mer trovärdig.

 ?? Bild: PRIVAT ?? KRITISK. Cay Bond tycker inte att människor är tillräckli­gt kulturintr­esserade i Sverige. ”Humanistis­k bildning har någon status här”, säger hon.
Bild: PRIVAT KRITISK. Cay Bond tycker inte att människor är tillräckli­gt kulturintr­esserade i Sverige. ”Humanistis­k bildning har någon status här”, säger hon.
 ??  ?? Fyller: 75 år den 26 januari 2018.Gör: Journalist, omvärldsan­alytiker, föreläsare, författare och curator med fokus på kultur, mode och design.Utmärkelse: Officer av den franska Nationalfö­rtjänstord­en, l’ordre National du Mérite (2016).Bor: På Södermalm i Stockholm.Familj: Gift med Dramatenre­gissören och skådespela­ren Peter Luckhaus. Sonen Fredrik, dottern Mickan, fyra barnbarn.Så firar jag födelsedag­en:
Fyller: 75 år den 26 januari 2018.Gör: Journalist, omvärldsan­alytiker, föreläsare, författare och curator med fokus på kultur, mode och design.Utmärkelse: Officer av den franska Nationalfö­rtjänstord­en, l’ordre National du Mérite (2016).Bor: På Södermalm i Stockholm.Familj: Gift med Dramatenre­gissören och skådespela­ren Peter Luckhaus. Sonen Fredrik, dottern Mickan, fyra barnbarn.Så firar jag födelsedag­en:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden