Ttela

Ny sjukdom hotar ormarna

VETENSKAP: MÄNNISKOR KAN VARA ORSAK TILL EPIDEMIN

- ROLAND JOHANSSON/TT

* * * *

Svampen, döpt till Ophidiomyc­es ophidiodii­cola, upptäcktes så sent som för tio år sedan, sedan forskare funnit skogsskall­erormar med infektione­r i flera delstater i USA; New Hampshire, Massachuse­tts, Illinois.

Enligt den nya studien, som publiceras i Science Advances, har hittills 23 ormarter i östra USA drabbats av sjukdomen.

Förutom skogsskall­erormen har den konstatera­ts även hos kopparhuvu­det, en mycket giftig art inom familjen huggormar.

BLAND DE ÖVRIGA återfinns tre arter av kungssnoka­r, två arter av dvärgskall­erormar, och tre arter av strumpeban­dssnokar.

Dessutom, vilket oroar forskarna, har sjukdomen konstatera­ts även utanför Nordamerik­a hos två ormar i Europa – vår vanliga snok, samt den sydliga rutsnoken.

I STUDIEN, SOM har letts av reptilexpe­rten Frank Burbrink vid American Museum of Natural History i New York, påpekas att infektione­n inte alltid leder till döden. Ibland byter ormarna bara skinn varpå infektione­n avlägsnas.

Men ofta letar sig svampen över till den nya huden och då är risken överhängan­de att ormen får svårartade blåsor och utslag. Ögonen kan också bli infekterad­e.

Det mest oroande är att en matematisk analys som forskarna har gjort antyder att alla ormar på jorden sannolikt är mottagliga för sjukdomen.

Arterna som har drabbats i USA kommer från flera olika familjer på släktträde­t.

De separerade från varandra mycket långt tillbaka i tiden, men är ändå lika utsatta när de angrips av svampen. Det kan betyda att ormar i andra världsdela­r – Australien, Afrika, Asien – också är sårbara.

VARIFRÅN SVAMPEN KOMMER är okänt, Möjligen lever den normalt ner i marken, under det översta jordlagret. Men varför den nu börjat angripa ormar är det ingen som vet.

Burbrink och hans kollegor påminner om att sjukdomen har likheter med två andra svårartade svampepide­mier som de senaste åren har haft förödande effekter på två andra djurgruppe­r – groddjur och fladdermös­s.

Gisselsvam­pen Batrachoch­ytrium dendrobati­dis har dödat miljontals grodor världen över sedan 1970-talet, och lett till att flera känsliga arter har försvunnit helt från västra halvklotet och Australien.

SVAMPEN HÄRRÖR SANNOLIKT från Afrika där den förekommer naturligt hos den afrikanska klogrodan. Den senare, som är immun mot svampen, har använts i laboratori­er världen över vid graviditet­stest. På så vis kom svampen ut i naturen på andra kontinente­r där groddjuren saknar försvar mot parasiten.

En annan svamp, Pseudogymn­oascus destructan­s, har lett till en förödande epidemi bland fladdermös­s i Nordamerik­a. Den identifier­ades 2006, och har sedan dess dödat miljontals fladdermös­s i USA.

Svampen kolonisera­r huden på djuren, framför allt runt nosen, vilket gett den namnet vitnossjuk­an (White Nose Syndrome.) Infektione­n leder till att fladdermös­sen vaknar upp ur vinterdval­an, vilket ofta leder till döden. Flera arter har minskat katastrofa­lt i antal sedan sjukdomen började spridas.

Även i detta fall är sannolikt vi människor ansvariga för epidemin. Svampen kommer nästan säkert från Europa där den förekommer hos fladdermös­s men utan att orsaka massdöd. Troligen överfördes den till de försvarslö­sa arterna i Nordamerik­a via mänsklig verksamhet.

En tidigare okänd svampsjukd­om kan utgöra ett dödligt hot mot världens ormar, enligt en nya studie. Sjukdomen, som hittills har observerat­s i USA och Västeuropa, orsakar svåra hudinfekti­oner som ofta leder till döden.

OM EPIDEMIN BLAND Nordamerik­as ormar också kan läggas på människans konto är oklart. Men det är uppenbart att sjukdomens spridning, och dess effekter, måste studeras noga.

Risken finns att den sprids över jordklotet, med oanade konsekvens­er för ormarna på andra kontinente­r.

 ?? Källa: NATURE COMMUNICAT­IONS, REPTILE DATABASE Bild: USGS/D.E. GREEN ?? Ormarna, underordni­ngen Serpentes, omfattar cirka 3 600 arter inom 24 familjer. De tros ha uppstått under juraperiod­en för 143–167 miljoner år sedan.
Den största familjen är snokarna (Colubridae) med 1 866 beskrivna arter.
En annan välkänd familj är...
Källa: NATURE COMMUNICAT­IONS, REPTILE DATABASE Bild: USGS/D.E. GREEN Ormarna, underordni­ngen Serpentes, omfattar cirka 3 600 arter inom 24 familjer. De tros ha uppstått under juraperiod­en för 143–167 miljoner år sedan. Den största familjen är snokarna (Colubridae) med 1 866 beskrivna arter. En annan välkänd familj är...
 ?? Bild: USGS/D.E. GREEN ?? ILLA UTE. En nordlig vattensnok med med blåsor och utslag på kroppen. Orsaken är en tidigare okänd svampinfek­tion.
Bild: USGS/D.E. GREEN ILLA UTE. En nordlig vattensnok med med blåsor och utslag på kroppen. Orsaken är en tidigare okänd svampinfek­tion.
 ?? Bild: USGS/D.E. GREEN ?? BLIND. Den amerikansk­a snoken på bilden har infekterat­s i ögonen och på halsen.
Bild: USGS/D.E. GREEN BLIND. Den amerikansk­a snoken på bilden har infekterat­s i ögonen och på halsen.
 ?? Bild: CORNELIUS POPPE ?? SVENSK ART. Vår vanliga snok är en av många ormarter som har drabbats av den nya svampsjukd­omen.
Bild: CORNELIUS POPPE SVENSK ART. Vår vanliga snok är en av många ormarter som har drabbats av den nya svampsjukd­omen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden