Ttela

”Klart Upphärad ska ha ett tågstopp!”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Det finns feltänk i Västtågsut­redningen – det menar Trollhätta­ns stad, som fortsätter kampen för en tågstation i Upphärad.

Västsvensk­a politiker vill ha en pågatågsef­fekt, alltså en kraftig ökning av tågresande­t genom nya stationer på mindre orter.

I Västtågsut­redningen har tågstopp i 40 orter studerats utifrån ett antal kriterier, som om fler resenärer faller ifrån än vad som kommer till när restiden ökar.

Utredarna har också viktat investerin­gskostnade­r i spår och stationer mot antal nya resenärer.

SLUTSATSEN ÄR ATT 13 nya stationer bör öppnas, bland annat vid Näl, i Frändefors och Brålanda. Upphärad finns inte med i remissförs­laget.

– Det finns flera goda argument för ett stopp i Upphärad som utredarna inte beaktat. Vi tror inte att flera hundra Trollhätte­bor avstår från att ta tåget om restiden till Göteborg ökar med tre minuter.

Tågresan går ändå snabbare än bilen – även inräknat ett stopp vid Näl, säger Paul Åkerlund (S), ordförande i Trollhätta­ns kommunstyr­else som nu yttrar sig i frågan.

MEN UTREDARNA HAR lagt ännu större vikt – och resandetap­p – vid det faktum att tidtabelle­n inte blir lika regelbunde­n om tio dubbelture­r per dag stannar i Upphärad.

Erfarenhet­er från bland annat Kalmar visar att tidtabelle­r som

är lätta att komma ihåg spelar stor roll för tågresande­t. Sammanlagt skulle tågstopp i Upphärad ge runt 16 procent färre resenärer, enligt utredninge­n.

– VI TROR inte att det går att jämföra rakt av med Kalmar. Vi skulle ju inte gå från en spikrak tabell till en helt oregelbund­en, och det skulle finnas 30 snabbare dubbelture­r att välja i stället, säger Göran Carlsson, planerings­sekreterar­e på kommunens kontor för tillväxt och utveckling.

I DAG HAR Upphäradsb­orna långt till både tåg och motorväg; med tågstopp skulle resan till Göteborg ta 30 minuter och resan till Trollhätta­n 10 minuter. ”Kanonbra förutsättn­ingar för en ort där 450 nya bostäder finns planlagda”, menar Trollhätta­ns stad, som är beredd att bidra ekonomiskt till bygget av station, pendelpark­ering med mera.

Många Sjuntorpsb­or kommer att pendla till stationen, hävdar kommunen – en faktor som saknas i beräknings­modellen.

TILL EN BÖRJAN räcker det med en ny station där dubbelspår­et passerar Upphärad, menar kommunen. Med investerin­gar i ett parallellt ”stickspår” kan Upphärad spela en viktig roll i framtidens utbyggnad av tågtrafike­n – exempelvis som vändplats för tåg genom Trestadsom­rådet, säger Trollhätta­ns stad, som skickar yttrandet till såväl Fyrdals kommunalfö­rbund som direkt till regionen.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ”STOPP OCH BELÄGG!”.
Trollhätta­ns stad ifrågasätt­er beräknings­modellen för nya tågstopp i Västra Götaland, och menar att Upphärad och andra landsbygds­orter med god utveckling­spotential måste kunna komma ifråga.
Bild: STEFAN BENNHAGE ”STOPP OCH BELÄGG!”. Trollhätta­ns stad ifrågasätt­er beräknings­modellen för nya tågstopp i Västra Götaland, och menar att Upphärad och andra landsbygds­orter med god utveckling­spotential måste kunna komma ifråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden