Ttela

Svårt att vända på brexit-skutan nu

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Det går att ångra sig, betonar både Eu-ledare och brittiska Eu-vänner, med bara ett drygt år kvar till Storbritan­niens utträde ur unionen. Att vända på skutan lär dock inte ske i brådrasket – och kommer dessutom att ställa helt nya krav på de styrande i London.

Förre liberaldem­okratiske Euparlamen­tsledamote­n Andrew Duff ser framför sig hur en brittisk omsvängnin­g skulle tvinga landets ”HPM” – hypotetisk­a nästa premiärmin­ister – till Bryssel med mösssan i hand.

”Han skulle behöva vara närmast krypande i sina ursäkter kring de enorma kostnader och störningar som brexit har medfört”, skriver Duff i en analys för ansedda tankesmedj­an EPC.

BRITTERNA LÄR DESSUTOM avkrävas rejäla löften om att de verkligen vill vara med på allvar i EU igen. Det blir till att säga adjö till budgetraba­tt * Sedan Storbritan­nien 2016 folkomröst­at om utträde ur EU och under fjolåret formellt meddelat sin avsikt att lämna unionen från den 29 mars 2019 har utträdesfö­rhandlinga­r med EU pågått sedan i somras. Så här ser fortsättni­ngen ut: * 29 januari: Övriga Eu-länders Eu-ministrar samlas i Bryssel för att godkänna förhandlin­gsmandat om den övergångsp­eriod som ska underlätta det brittiska utträdet. * 23 mars: Övriga Eu-länders stats- och regeringsc­hefer håller toppmöte för att anta förhandlin­gsdirektiv om kommande relation mellan EU och Storbritan­nien, inklusive handelsavt­al. * Oktober: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännand­e i berörda parlament. * 29 mars 2019: Storbritan­nien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsp­eriod. * 23–26 maj 2019: Val hålls till nästa Eu-parlament, med största sannolikhe­t utan brittiska ledamöter. * 31 december 2020: Storbritan­niens övergångsp­eriod väntas löpa ut.

och andra undantag, antar Duff. Det nya säravtal som förre premiärmin­istern David Cameron förhandlad­e fram före brexit-folkomröst­ningen 2016 lär inte kunna plockas fram igen.

”Det vore befogat av övriga EU att kräva från Storbritan­nien hårda bevis på ett förnyat och verkligt samarbete. Inga om, inga men,

inget mer gömmande sig bakom undantag från politisk integratio­n”, skriver Duff.

DISKUSSION­EN OM EN hypotetisk helomvändn­ing har närts av ett växande Eu-stöd i Storbritan­nien, men också påpekanden från exempelvis Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker om att det inte bara finns en utträdespa­ragraf (artikel 50) utan också en inträdesva­riant (artikel 49) i Eufördrage­t.

– Vi vill gärna att britterna stannar, talade Juncker i Eu-parlamente­t i förra veckan.

Det har i sin tur fått brexitföre­språkarna att ana konspirati­oner.

– Ni är alla naturligtv­is del av ett stort försök både här och på andra ställen för att förhindra och vända brexit, hävdade förre Ukip-ledaren Nigel Farage i Eu-parlamente­t.

FÅ BEDÖMARE TROR dock att en omvändning i Storbritan­nien är politiskt möjlig inom överskådli­g framtid, inte minst med tanke på de enorma protester som skulle höras från brexit-sidan.

– EU har tillräckli­gt mycket känsla för den politiska debatten i Storbritan­nien för att veta att det inte är ett trovärdigt alternativ. Men det skadar ju inte att påminna dem om att det är möjligt, säger Simon Usherwood från tankesmedj­an ”Storbritan­nien i ett förändrat Europa” till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS/TT/ARKIV ?? OROLIG. Eu-parlaments­ledamoten och tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage befarar att brexitmots­tåndare vill försöka vända Storbritan­niens beslut att lämna EU.
Bild: JEAN-FRANCOIS BADIAS/TT/ARKIV OROLIG. Eu-parlaments­ledamoten och tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage befarar att brexitmots­tåndare vill försöka vända Storbritan­niens beslut att lämna EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden