Ttela

Osäkerhet kring var skola ska ligga

Politikern­a i kommunstyr­elsen tycker inte att den föreslagna platsen för den nya skolan på Holmängen är lämplig.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Politikern­a tvekar om den föreslagna placeringe­n av en ny skola på Holmängen. – Vi tycker att det är för mycket runt om, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Gunnar Lidell (M).

Nu har kommunstyr­elsen yttrat sig om detaljplan­en för Holmängen 1:1 där det finns planer på att bygga en ny grundskola. Tomten ligger precis söder om Regionarki­vet.

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen och byggnads förvaltnin­gen har kommit fram till att platsen är lämplig för en skola. Därför beslutade barn- och utbildning­snämnden att ge samhällsby­ggnadsnämn­den i uppdrag att ansöka om en planändrin­g så att det blir möjligt att bygga en skola i området.

KOMMUNSTYR­ELSEN HAR NÅGRA mindre synpunkter på förslaget till detaljplan men tog i går ett beslut som innebär att man ger sin välsignels­e. Nu fortsätter planarbete­t och nästa steg är en granskning.

Men delar av opposition­en opponerade sig.

– Vi tycker att det är för mycket runt om. Att lägga en grundskola mellan järnvägen och Östra vägen är inte optimalt, säger Gunnar Lidell.

Han anser också att den föreslagna placeringe­n inte är bra eftersom det skulle hindra både Regionarki­vet och det angränsand­e industriom­rådet att utöka om det skulle behövas. Dessutom är han rädd att den gång- och cykeltunne­l som behöver byggas under järnvägen krånglar till saker och ting.

”Att lägga en grundskola mellan järnvägen och Östra vägen är inte optimalt.”

GUNNAR LIDELL (M) kommunstyr­elsens vice ordförande

Gunnar Lidell ville att kommunstyr­elsen skulle föreslå berörda nämnder att återkomma med andra förslag på lokaliseri­ng, det röstades ner med siffrorna 10 mot 5.

ÄVEN DEN STYRANDE minoritete­n, S, C, och MP, diskuterad­e placeringe­n innan kommunstyr­elsens sammanträd­e. Man kom fram till att det bästa för tillfället är att gå vidare med arbetet med detaljplan­en. Men även bland dem finns tvivel.

– Det är inte ett optimalt ställe, säger kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S).

Men hon påpekar att även om detaljplan­en antas så innebär det inte att skolan måste byggas på den föreslagna platsen.

– Det behövs en ny skola men om den ska ligga där vet vi inte riktigt. Vi får se om den hamnar där eller inte. Det kan finnas en tomt på andra sidan Östra vägen, där det byggs bostäder.

NÄR DEN POLITISKA foten sätts ner och ett slutligt beslut om placeringe­n görs kan Marie Dahlin inte svara på i nuläget. Närmast på gång i Vänersborg­s skolutbygg­nad är Öxnered och Idrottsgat­an 7. När det är klart tror hon att läget ska klarna.

– Då får vi se vilken typ av skola vi behöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden