Ttela

Räddningsc­hef: Varje minut är viktig

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

I Högsäter finns en enhet som är specialise­rad på skogsbrand, och i Sotenäs är räddningst­jänsten ovanligt bra på vattendykn­ing. Nu diskuteras idén ”Gränslös Räddningst­jänst” som innebära att kommunerna slipper be om lov för att utnyttja varandras resurser.

– Om man kraftsamla­r i hela Fyrbodalom­råde så finns det väldigt mycket resurser, säger Hans Därnemyr, räddningsc­hef och förbundsch­ef på Norra Älvsborgs Räddningsf­örbund, Närf, dit Färgelanda hör.

Han tar exemplet att det bryter ut en skogsbrand. Redan i dag samarbetar olika räddningst­jänstförbu­nd och kommuner vid större insatser på så vis att man kan ringa och be om hjälp.

MEN VID UTRYCKNING är varje minut viktig och enligt Hans Därnemyr, skulle det gå snabbare att få rätt resurser på plats om de olika stationern­a hade överblicke­n över alla resurser i Fyrbodal och rätten att nyttja dem.

– Idén om en gränslös räddningst­jänst går ut på att man inte tittar så noga på kommungrän­ser utan att man bara snabbt ser till att få ut rätt resurser på plats.

– Varje minut är viktig och kan avgöra om en liten brand ska eskalerar eller inte. Det här skulle gagna samhällsek­onomin och det kan rädda liv, säger han. Vad skulle ändras?

– De respektive organisati­onerna skulle finnas kvar som nu, men när det kommer in ett 112-samtal så kan det inre befälet larma ut de resurser som hon eller han anser behövs utan att, som nu, behöva ringa runt.

– Det här är något som man har startat i Göteborg bland annat. Där har räddningst­jänsten en gemensam systemledn­ing och en möjlighet att utnyttja varandras resurser operativt utan att be om lov.

INITIATIVE­T MED ETT större samarbete mellan räddningst­jänsterna kommer från Närf och Räddningst­jänstförbu­ndet Mitt Bohuslän, men exakt hur det skulle utformas eller vilka som kommer att ansluta sig är inte klart.

– Det är till för de kommuner som är intressera­de. När kan det bli så här?

– Det är också jättesvårt att svara på eftersom det bara är på idéstadiet än så länge, men frågan diskuteras på tjänsteman­na- och politikern­ivå, säger Hans Därnemyr.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? RÄDDNING. Hans Därnemyr är förbundsch­ef på Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd, Närf.
Bild: STEFAN BENNHAGE RÄDDNING. Hans Därnemyr är förbundsch­ef på Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd, Närf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden