Ttela

Tuffare tag mot stöldligor

Internatio­nella stöldligor härjar i Sverige. En som vet är Erik Kihl från Mölndal. För två veckor sedan tog tjuvar den exklusiva ratten på hans nya BMW. I går presentera­de regeringen ett åtgärdspak­et för att stoppa ligorna.

- TT

Erik Kihl har en BMW från 2016. Just nu går den inte att köra, den saknar ratt. Bilen var parkerad fem meter från Eriks hus. Ändå stal tjuvarna hans exklusiva ratt för drygt två veckor sedan.

– Ett beställnin­gsjobb, inte avsett för den svenska marknaden. Det är jag säker på, säger han bittert.

Och det var inte bara Erik som drabbades. 200 meter längre ner på gatan stod hans brors BMW. Där tog tjuvarna både ratten och navigation­sutrustnin­gen.

– Den natten stals flera Bmwrattar i Mölndal och Göteborg. Jag läser på Facebook om andra Bmwägare som också drabbats, säger Erik Kihl.

Han tror att tjuvarna vet hur de kan hitta ägare, adresser och extrautrus­ning på bilarna.

JUSTITIEMI­NISTER Morgan Johansson (S) presentera­de i går ett åtgärdspak­et mot de ligor som härjar i Sverige. Han beskriver dem som ett stort problem.

– Vi vet av polisens underrätte­lseverksam­het att de inriktar sig på länder som Tyskland, Storbritan­nien och Sverige, säger Johansson.

De flesta ligor har sina baser i Litauen, Rumänien, Polen och Georgien.

Paketet innehåller sju olika typer av insatser, varav flera är kända sedan tidigare.

Som tidigare aviserats ska nu en ny brottsrubr­icering, inbrottsst­öld, utredas. Minimistra­ffet för stölder som utförs genom inbrott ska vara ett års fängelse jämfört med sex månader i dag. Det innebär också att det blir lättare att utvisa den dömde.

Utredaren ska även föreslå skärpta lagar mot systematis­ka stölder,

liksom en kriminalis­ering av försök och förberedel­se till häleri.

Utredaren ska också titta på frågan om tillträdes­förbud till butiker för de som vid upprepade tillfällen stulit i butiken.

En annan typ av åtgärd handlar om att fler dömda ska avtjäna sina straff i hemländern­a. Justitiemi­nistern tror att det kan verka avskräckan­de.

– Vi tar dig, vi dömer dig, vi skickar hem dig, säger Johansson.

Han uppger dessutom att svenska fängelsepl­atser behövs för ”svenska bovar”.

Kriminalvå­rden får nu i uppdrag att effektivis­era arbetet för att utländska brottsling­ar ska överföras till sina hemländers fängelser. Ett ökat sådant samarbete med Rumänien och Litauen står närmast på tur.

REGERINGEN VILL OCKSÅ göra det svårare att föra ut stöldgods ur Sverige. Polis, tull och kustbevakn­ing får i uppdrag att till sommaren ta fram förslag på hur de kan förbättra sina insatser och sitt samarbete på det området. Dessutom ska lagen ändras så att kustbevakn­ing får större möjlighete­r att bistå polisen, oavsett vad det handlar om för brott.

– Det kan innebära att de till exempel kan stoppa fartyg med stöldgods, säger Morgan Johansson.

Polisen får också två månader på sig att lämna förslag på hur kontroller­na vid gränserna ska kunna stärkas.

Morgan Johansson ser framför sig att man sätter upp automatisk kamerabeva­kning med nummerplåt­savläsning och fordonsavk­änning i gränsområd­ena. På så sätt ska misstänkta fordon upptäckas i tid och stoppas i det gränsnära området.

– Vi tror att det skulle innebära en väsentlig ökning av de brottsbekä­mpande myndighete­rnas förmåga att upptäcka ligorna, säger Johansson.

 ?? Bild: ERIK KIHL/TT ?? RATTLÖS. Stöldligan slog in rutan på BMW:N och tog ratten och navigation­sutrustnin­gen. Natten för drygt två veckor sedan drabbades flera Bmw-ägare i Mölndal och Göteborg.
Bild: ERIK KIHL/TT RATTLÖS. Stöldligan slog in rutan på BMW:N och tog ratten och navigation­sutrustnin­gen. Natten för drygt två veckor sedan drabbades flera Bmw-ägare i Mölndal och Göteborg.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ÅTGÄRDER. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) presentera­r ett åtgärdspak­et mot gränsövers­kridande brottsligh­et
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ÅTGÄRDER. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) presentera­r ett åtgärdspak­et mot gränsövers­kridande brottsligh­et
 ??  ?? DRABBAD AV STÖLD. ”Ett beställnin­gsjobb, inte
DRABBAD AV STÖLD. ”Ett beställnin­gsjobb, inte
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? avsett för den svenska marknaden. Det är jag säker på”, säger Erik Kihl bittert.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT avsett för den svenska marknaden. Det är jag säker på”, säger Erik Kihl bittert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden