Ttela

DAVID URWITZ OM NYA SKIVAN

-

På fredag kommer den, David Urwitz drömskiva. – Åh vad skönt, men det tog sin tid! säger han med ett skratt.

Det har gått några år sedan han släppte sin senaste studioplat­ta och när det blev dags att börja skissa på nästa visste Trollhätte­sonen vad han ville. Han ville göra en avskalad, naken, nedtonad skiva, där texterna skulle lyftas fram.

”Jag ville att det skulle vara allvarliga­re, att det ska vara en skiva man verkligen behöver sätta sig ner och lyssna på”, sa han till TTELA i höstas när han berättade om projektet.

HISTORIEN OM PIANOT, det bruna 60-talsinstru­mentet av märket Schimmel från Tyskland, som blev nyckeln till allt, är väl känd vid det här laget liksom det faktum att det är gåvan han fick som fått ge namn åt albumet.

”Jag fick ett piano av Pär och hans bror” är kanske inte den mest givna titeln på ett album, men för David var det viktigt att manifester­a hur viktig just den händelsen och det instrument­et blev för hans hjärtebarn. Och medan övriga instrument är inspelade i flera olika studior är allt piano inspelat hemma hos artisten.

” Jag har skalat, skalat, skalat och försökt plocka bort mer än jag haft kvar, så att säga”

– På samma piano som jag fick av bröderna och som jag skrev låtarna på. Ibland hörs 60-bussen i bakgrunden och nästan jämt ena pedalens biljud, berättar han.

KLANGEN I PIANOT har med andra ord en framträdan­de roll i ljudbilden, men det har även Davids röst.

– Jag har skalat, skalat, skalat och försökt plocka bort mer än jag haft kvar, så att säga. Och när man har färre instrument i ljudbilden får rösten automatisk­t större plats, förklarar han.

– Det betyder också att texterna kommer fram mer och det var så jag ville ha det.

Han berättar att flera av de få som hört skivan i förväg har kommentera­t att det är en väldigt allvarlig platta.

– Och det är det väl, men det är klart det är skillnad att vara 23 och skriva låtar mot att vara 44 som jag är nu, fortsätter David.

PÅ SKIVAN FINNS bland annat duetten han gjort med Caroline af Ugglas, ”Bara stanna en stund”, och plattans enda egentliga up-tempolåt, ”Amundön”, båda tidigare släppta som singlar.

På fredag är det releasedag för fullängdar­en och att det dröjde innan albumet släpptes är bara bra, tycker David.

– Det är skönt att det har fått ta tid, men nu är det dags och det känns väldigt bra! Jag tycker jättemycke­t om skivan!

UNDER VÅREN GER han sig ut på turné och gästar bland annat Kulturbare­n i Trollhätta­n den 19 april och då får publiken möta David ensam.

– Jag kunde så klart ha åkt med bandet nu också, men jag har bokat en turné där jag ska göra allting själv den här gången. Det är dags att göra det själv kände jag. Att ta ansvar för helheten.

MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

 ?? Bild: JOHANNES BERNER ?? NÖJD. David Urwitz lät det ta tid och resultatet motsvarade alla hans förväntnin­gar. ”Det känns väldigt bra! Jag tycker jättemycke­t om skivan!” säger han inför fredagens release av ”Jag fick ett piano av Pär och hans bror”.
Bild: JOHANNES BERNER NÖJD. David Urwitz lät det ta tid och resultatet motsvarade alla hans förväntnin­gar. ”Det känns väldigt bra! Jag tycker jättemycke­t om skivan!” säger han inför fredagens release av ”Jag fick ett piano av Pär och hans bror”.
 ?? Bild: PRESSBILD ?? AVSKALAT. ”En skiva man verkligen behöver sätta sig ner och lyssna på.” Det var David Urwitz utgångspun­kt när han började jobba med sitt sjunde studioalbu­m.
Bild: PRESSBILD AVSKALAT. ”En skiva man verkligen behöver sätta sig ner och lyssna på.” Det var David Urwitz utgångspun­kt när han började jobba med sitt sjunde studioalbu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden