Ttela

Unga elever utsätter lärare för våld

NYHETER: 150 rapporter om våld och kränkninga­r mot lärare från elever kommer in varje år i Vänersborg. Problemen är vanligast på låg- och mellanstad­iet.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Personal i Vänersborg­s grundskolo­r utsätts ofta för våld och kränkninga­r från elever. – Det håller inte längre, säger Henrik Månsby på lärarnas riksförbun­d.

Lärare och annan personal i grundskola­n i Vänersborg har utsatts för allt från att få suddgummi och snöbollar kastade på sig till att få utstå stenkastni­ng och slag. Och vid i alla fall ett tillfälle handlar det om en spark i skrevet. Någon har blivit spottad på. Även andra former av kränkninga­r har förekommit.

– Det kan handla om knuffar och slag. Man kan bli kallad saker, säger Henrik Månsby, ordförande för lärarnas riksförbun­d i Vänersborg och huvudskydd­sombud.

Till kommunens rapportsys­tem KIA, som används för samla olika problem med arbetsmilj­ön, har det under 2016 och 2017 kommit in ungefär 150 fall respektive år som handlar om våld och kränkninga­r som elever riktar mot personal.

SYSTEMET ÄR RELATIVT nytt så Henrik Månsby har svårt att säga vilken nivå som kan betraktas som ”normal”, men han säger samtidigt att fallen är för många. – Det håller inte längre. Hans förklaring till problemen är det ökande antalet elever i skolorna.

– De här eleverna är i många fall stressade. Det som nu behövs är erfaren och kompetent personal.

Men Henrik Månsby är inte säker på att rapportern­a blir fler.

– Svårt att säga, jag tror inte det.

ANN NYQVIST ÄR verksamhet­schef för grundskola­n från förskolan till sexan. Hon anger inte några exakta siffror men enligt henne blir problemen större.

– Det vi ser är att det ökar. Exakt vad det beror på vet man inte. Men det man pratar om är att den psykiska ohälsan bland ökar barn och unga.

Samhällsut­vecklingen reflektera­s i skolan, menar hon. – Hur barnen mår återspegla­s. Men även att barnen blir fler inverkar, tror hon. Fler ska umgås i klassrumme­n och på skolgårdar­na, som dessutom på vissa skolor krymper eftersom det ställs tillfällig­a klassrum på dem. Fler ska dela på matsalarna och idrottshal­larna.

Rapportern­a gäller barn i hela grundskola­n men bekymren är vanligare bland de yngre.

– Ofta handlar det om att personalen utsatts för fysiskt våld. Det handlar om elever som inte kan styra sina impulser. Och det är väldigt mycket vanligare i förskolan till sexan än i högstadiet. Vad beror det på?

– Jag kan tänka att elever som har svårt att hantera sina impulser med åren och med hjälp hittar strategier för att klara av det.

EN DEL AV lösningen, som kommunen just nu arbetar på, är att bygga fler skolor för att göra det mindre trångt.

Men det gäller också att ge eleverna stöd, och för att kunna göra måste personalen utbildas. När det görs handlingsp­laner måste också barnen och deras föräldrar vara med i arbetet.

Hur stort är problemet?

– De allra flesta lärare stöter på det här i olika grad, men inte hela tiden.

Påverkas det dagliga arbetet?

– Det har blivit mer vanligt och vi behöver möta det. Personalen efterfråga­r stöd och hjälp. Vi har ett ansvar, personalen ska inte behöva bli utsatta för våld och kränkninga­r.

Men samtidigt är Ann Nyqvist mycket noga med att inte lägga skulden på barnen.

– De gör det här för att de har svårt att hantera sina aggression­er, det är inte något medvetet.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? TUFF MILJÖ. Psykisk ohälsa, stressade barn och för små ytor. Det är några av de förklaring­ar som ges kring varför skolperson­al kan utsättas för slag, sparkar och verbala kränkninga­r.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT TUFF MILJÖ. Psykisk ohälsa, stressade barn och för små ytor. Det är några av de förklaring­ar som ges kring varför skolperson­al kan utsättas för slag, sparkar och verbala kränkninga­r.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? BEKYMRAD. Henrik Månsby, lärarnas riksförbun­d i Vänersborg, menar att en del av lösningen är utbildad och erfaren personal.
Bild: NIKLAS JOHANSSON BEKYMRAD. Henrik Månsby, lärarnas riksförbun­d i Vänersborg, menar att en del av lösningen är utbildad och erfaren personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden