Ttela

Anrik park rustas upp

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

NYHETER: Björkåspar­ken i Vargön genomgår just nu en förvandlin­g. Bland annat grävs dammen ur för att återfå sin spegelyta. Men när Villa Björkås kan vara färdigreno­verad återstår att se.

Björkåspar­ken får sig just nu ett välbehövli­gt ansiktslyf­t. Hela områdets tilltänkta planer går framåt, men det är ännu oklart hur lång tid renovering­en av Villa Björkås kan förväntas ta.

Restaureri­ngen av det anrika naturområd­et fortskride­r och arbetet med att gräva ur parkens stora damm är nästintill klart.

– Vi är i slutfasen nu och beräknas vara klara nästa vecka, säger Marina Karlsson, chef på parkenhete­n i Vänersborg­s kommun.

Underhåll av dammar behöver göras vart 10–15:e år, annars riskerar de att växa igen, berättar Karlsson. Den stora dammen i Björkåspar­ken var i stort behov av underhåll, en insats som fått vänta länge.

– Delar av dammen har inte grävts ur på cirka 20 till 25 år. En del av dammen hade redan hunnit bli fast mark.

ÅTGÄRDEN ÄR VIKTIG för växt- och djurlivet, men är likväl en kulturhist­orisk sådan, menar hon. Arbetet kommer även ge vissa synliga förändring­ar i grönområde­t.

– Vi har ju ökat sikten också, mellan huset och gångstigen som går runt dammen. Tanken är att få dammen lika spegelblan­k som den en gång var.

Parken har redan genomgått förnyelse; förra året färdigstäl­ldes ett naturutegy­m. Underveget­ation har nyligen röjts och kommunen har även gallrat i den omkringlig­gande bokskogen. Detta för att få bättre tillväxt på de träd som står kvar.

FOKUSET NU LIGGER på underhålln­ingen av parken, menar Marina Karlsson.

– Tanken är att vårda och bevara parken: att hålla den i fint skick. Sen tänker vi oss att vi ska få upp lite belysning, men det är inte säkert att det blir i år på grund av den stora kostnaden, säger hon.

Även parkens ögonsten, Villa Björkås, vars huvudbyggn­ad uppfördes under 1830-talet, genomgår en renovering sedan ett par år tillbaka. Benny Augustsson (S), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den uppger att arbetet med huset pågår, men kan förväntas fortlöpa ett tag till.

– Det kan ta ett tag, men det kommer att göras. En miljon har avsatts i investerin­gar för detta, sedan finns det ju pengar för underhåll.

– Huset ska renoveras och göras i ordning, sen ska det ju finnas en verksamhet där. Men vad det kommer att bli är inte klart. Det kommer in förslag från intressent­er och det pågår diskussion­er, säger han.

TANKEN ÄR ATT det färdigstäl­lda resultatet ska bli en ännu mer attraktiv rekreation­splats, berättar Augustsson.

– Parken och huset ska fungera som en mötesplats för Vänersborg­are och Vargöns boende, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: SUZANNE WERNER ?? VILLA BJÖRKÅS. Färdigstäl­landet av dammen kommer att ge landskapet ett lyft.
Bild: SUZANNE WERNER VILLA BJÖRKÅS. Färdigstäl­landet av dammen kommer att ge landskapet ett lyft.
 ??  ?? ARBETET. Projektet med dammen kommer att färdigstäl­las nästa vecka.
ARBETET. Projektet med dammen kommer att färdigstäl­las nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden