Ttela

Lyckad Osdebut för Nils

SKRIDSKO: TROLLHÄTTE­SKRINNAREN BERÄTTAR SJÄLV

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se

SPORT: En Os-debut med mersmak. Så kan man sammanfatt­a Trollhätte­grabben Nils van der Poels 5 000 meter på skridskoov­alen tidigt söndag morgon.

Trollhätta­ns bidrag till OS – Nils van der Poel – kunde inte slå sitt eget svenska rekord på 5000 meter. Men han slutade på en meriterand­e 14:e plats. – Jag är fantastisk­t nöjd med resultatet, säger han.

21-åringen gjorde sin Os-debut på söndagen och hade kvalat in som siste man till tävlingen på 5 000 meter. han sade inför loppet att hans målsättnin­g i OS var ”att ha det gött” och under uppvärmnin­gen sågs van der Poel glida runt ovalen med ett leende på läpparna. Han ställdes sedan mot polacken Adrian Wielgat och efter en jämn inledning kunde van der Poel dra ifrån under loppets andra hälft. – Bra lopp, men det är lite smågrejer att jobba på. Jag blir lite för defensiv efter fyra, fem varv, då går det lite långsamt. Efter 3000 meter började jag hämta upp det lite grann och gå ner i varvtid. Så för att göra det bättre i framtiden gäller det att vara mer aggressiv, säger van der Poel efter loppet.

HANS FAVORITDIS­TANS ÄR 10 000 meter, men då han var sjuk under kvaltävlin­garna har han fått nöja sig med den kortare distansen.

– Varje varv blir ju så kritiskt på 5 000 meter. På 10 000 meter kan man göra ett par tre varv som inte är så skarpa, men här har vi ju bara tolv varv att göra något bra. Då blir det mer kritiskt.

Tiden blev 6,19, vilket är tre sekunder över hans egna svenska rekord. Och när alla 22 åkare var i mål kunde van der Poel konstatera att han slutade på en 14:e plats, vilket får ses som väl godkänt med tanke på att han kvalade in till OS som sista man.

– Jag är fantastisk­t nöjd med resultatet. Så här i efterhand kan jag känna att jag borde ha gått hårdare i ett tidigare skede av loppet, men det är lätt att vara efterklok. Jag hade kanske hoppats på någon sekund snabbare, men som sagt jag är jättenöjd.

NILS VAN DER Poel är uttagen på det så kallade framtidskr­iteriet, vilket innebär att SOK ser honom som en möjlig medaljkand­idat om fyra år, då vinter-os hålls i Peking.

– Ja, vad tar man med sig, det är fyra år dit… men mycket bekantskap­er och att det är väldigt kul att vara här. Det är väl det främsta, säger van der Poel efter sin debut.

Han slutade på en 14:e plats, vilket får ses som klart godkänt med tanke på att han hade den sämsta kvaltiden av de 22 åkarna. Nederländs­ke skrinningf­antomen Sven Kramer vann sitt tredje raka Os-guld på distansen. Sverre Lunde Pedersen bättrade på den norska medaljskör­den när han knep bronset.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? NÖJD MED DEBUTEN. Nils van der Poel körde i par med polacken Adrian Wielgat och slutade på 14:e plats totalt på 5 000 meter i sin Os-debut.
Bild: JOEL MARKLUND NÖJD MED DEBUTEN. Nils van der Poel körde i par med polacken Adrian Wielgat och slutade på 14:e plats totalt på 5 000 meter i sin Os-debut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden