Ttela

Låt oss slippa S-propaganda på jobbet

POLITISKA VAL. Vad man röstar på är för de flesta en privatsak. Att slippa få partipolit­iska budskap upptryckta i ansiktet i sammanhang där man inte har något val – som på jobbet – borde därför vara en självklarh­et.

- MALIN LERNFELT Liberala nyhetsbyrå­n

Det tycker däremot inte LO som i månadsskif­tet lanserade en kampanj som går ut på leverera tillräckli­gt med röster åt Socialdemo­kraterna för att de skall vinna valet.

30 miljoner kronor har avsatts för att utbilda medlemmar som sedan har i uppdrag att påverka sina arbetskamr­ater att rösta på S. Totalt siktar LO på att 500 000 samtal ska hållas fram till valet med syftet att övertyga om sosseriets förträffli­ghet.

ENLIGT THERESE GUOVELIN, LO:S förste vice ordförande, är det Lofackens uppdrag att ”jobba för en stark S-ledd regering” (Arbetet 25/1).

För de Lo-medlemmar som sympatiser­ar med något annat parti och som skulle önska att deras fackförbun­d fokuserade på sakfrågor och på medlemmarn­as bästa istället för att agera stödhjul åt Löfven, är detta ett hån. Och det handlar om många människor. SCB:S mätning av partisympa­tier från i november 2017 visar att mindre än hälften (46 procent) av Lo-medlemmarn­a stödjer S. Hela 20 procent sympatiser­ar med Sverigedem­okraterna och över 12 procent gillar Moderatern­a.

Bland dem som reagerat på LO:S agerande är arbetsgiva­rorganisat­ionen Svenskt Näringsliv. De skickade i förra veckan ut ett brev till sina 60 000 medlemmar och uppmanade dem att säga nej till politiskt påverkansa­rbete på arbetsplat­sen. Något som i sin tur orsakat stor upprördhet i S-leden och kallats munkavle och ett hot mot yttrandefr­iheten. Det är det naturligtv­is inte.

VAD MÄNNISKOR PRATAR om i lunchrumme­t, eller med sina närmaste arbetskomp­isar samtidigt som de utför det de har betalt för, är inget som arbetsgiva­ren har med att göra. Men det är skillnad på kollegialt småprat och regelrätta kampanjer med politiska trycksaker, affischeri­ng och partipolit­iska möten på arbetstid. Man kan ju undra om det vore lika rimligt och självklart i LO:S ögon att arbetsgiva­re ska kunna sprida M-propaganda och uppmana folk att gå på möten om hur viktigt det är att göra Ulf Kristersso­n till statsminis­ter? Eller att ett gäng anställda Sd:are organisera­t får ragga röster på arbetstid?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden