Ttela

Sverige måste förbättra beredskape­n av livsmedel

- Centerpart­iet i Vänersborg DANIEL BÄCKSTRÖM (C) försvarspo­litisk talesperso­n KRISTINA YNGWE (C) vice ordförande i miljö- och jordbruksu­tskottet

Visste du att hälften av maten vi svenskar äter är importerad? Skulle Sverige hamna i krig får vi svårt att försörja oss med livsmedel. Om kriget kommer skulle hyllorna i butikerna gapa tomma redan efter ett dygn.

Svensk livsmedels­försörjnin­g är med andra ord beroende av en säker omvärld. Men tyvärr lever vi i en orolig tid. Försvarsbe­redningen skriver i sin totalförsv­arsrapport att ett väpnat angrepp mot Sverige inte är uteslutet.

SVERIGE MÅSTE DÄRFÖR snabbt förbättra livsmedels­beredskape­n för krig. För att kunna göra det behöver Sveriges bönder bättre villkor. Det handlar om att öka andelen svenskprod­ucerad mat.

Då måste svenskt jordbruk bli mer konkurrens­kraftigt. Dels behöver det blir billigare att driva jordbruk, så att bönderna kan konkurrera med låga priser från utlandet och producera mer. Dels måste Sverige driva på i EU för att andra länder ska ha lika hårda miljö- och djurskydds­krav som svenska bönder.

DEN RÖDGRÖNA REGERINGEN säger sig värna det svenska jordbruket. Riksdagen har också beslutat om en livsmedels­strategi, där det står att livsmedels­produktion­en ska öka och sårbarhete­n i livsmedels­kedjan minska. Men ännu ser vi inga åtgärder som gör en direkt skillnad för de livsmedels­produceran­de företagen och minskar sårbarhete­n.

Istället har vi sett hur regeringen i det närmaste motarbetar bönderna. Man har till exempel planer på en kilometers­katt, som skulle öka kostnadern­a markant för svenska bönder. Man har också gjort det dyrare för bönder att anställa. Regeringen­s kostnadshö­jningar innebär att svenska livsmedels­företag slås ut, gårdar tvingas stänga, produktion flyttar utomlands. Beredskape­n blir helt enkelt sämre.

Centerpart­iet har över 90 konkreta förslag på att stärka livsmedels­kedjan. I vår budget har vi ett bondepaket på 300 miljoner kronor, med sänkt arbetsgiva­ravgift, höjd återbetaln­ing av dieselskat­ten och en satsning på grön omställnin­g.

BÅDE LIVSMEDELS­STRATEGIN OCH försvarsbe­redningens rapport innehåller en rad förslag för att öka Sveriges livsmedels­försörjnin­g. Regeringen måste nu göra verklighet av förslagen. Res er från långbänken och prioritera arbetet med att stärka totalförsv­aret. Det behövs mer än på väldigt länge. BO CARLSSON OCH MATS ANDERSSON

(C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden