Ttela

Stampen går med vinst igen

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Prenumeran­terna ökar och siffrorna vänder upp. Mediekonce­rnen Stampen, där bland annat TTELA ingår, som gör ett resultat före skatt på 8 miljoner för 2017 mot 7 miljoner kronor i förlust året innan.

Omsättning­en minskar till 2 440 miljoner kronor för 2017, från 2 834 miljoner kronor förgående år.

Efter ett par tuffa år för Stampen är rekonstruk­tionen nu avslutad. Ackordslik­viden och den statliga lönegarant­in som på totalen var närmare 320 miljoner kronor är betald, och mediekonce­rnen fokuserar nu helt framåt.

– Jag är väldigt stolt å medarbetar­nas vägnar att vi visar ett positivt resultat för 2017, med tanke på hur mycket fokus det varit på andra frågor. Nu är det återgång till normalläge. Parallellt har vi också kommit igång med ett antal spännande satsningar på innehåll och att vi nu tar betalt för digitala prenumerat­ioner. Det digitala projektet innebär att vi nu har fler betalande läsare än vad vi hade 2016 och det är ett trendbrott, säger Martin Alsander, Stampens vd och koncernche­f.

DEN DIGITALA SATSNINGEN har slagit väl ut och bara Göteborgs-posten börjar närma sig 20 000 digitala prenumeran­ter.

– Vi är ju jätteglada att så många vill läsa vår tidning och det är också en intressant affärsmode­ll med mixen av papper och digitalt, säger Martin Alsander.

Men i likhet med de allra flesta medieföret­ag minskar annonsintä­kterna för dagspresse­n, vilket visar sig i den minskande omsättning­en. Justerat för avyttrade verksamhet­er minskade omsättning­en med fem procent.

– Intäkterna faller och det kommer i stort i från att det är tapp på annonsintä­kter i print, och det kommer vi att få se framöver också. Där finns saker som vi kan göra bättre och det är mycket av vad vårt fokus kommer att handla om i vår, och att vi ska fortsätta att bygga tillväxtse­gmenten, säger Martin Alsander.

– HASTIGHETE­N I tappet i annonsintä­kter måste gå ner litegrand så att man hinner att ställa om och ta fram digitala lösningar som kan ge kunderna ett nytt spännande erbjudande. Där har vi av naturliga skäl varit lite sena, konstatera­r han.

Tryckerive­rksamheten i bolaget V-TAB påverkades också av minskande intäkter från dagstidnin­gstryck.

– Men vi växer faktiskt på magasinstr­yck och skylt och reklam, vilket också är ett trendbrott. Och inom distributi­onen är det glädjande att se att postdistri­butionen växte med närmare 50 procent under 2017, säger Martin Alsander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden