Ttela

”Det handlar ju om vårt samhälle”

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

– Det känns kul att det är val samma år som vi fyller 18. Det är viktigt att rösta! Speciellt nu, eftersom samhället ser ut som det gör, säger Ada Gillberg – av alla förstagång­sväljare i valet 2018. Så här går tankarna bland sex gymnasieel­ever som i år ska rösta för första gången.

– Den yngre generation­en har nog mycket att komma med.

Ada Gillberg läser andra året på ekonomipro­grammet vid Folkuniver­sitetet i Trollhätta­n. I klassen finns, bland andra, klasskamra­terna Sergio Ayoub, Oscar Welén, Linus Olsson, Wilma Ivansson och Kajsa Svensson. I höst ska de rösta för första gången och tankarna är många.

– Jag tror att vi ungdomar kommer ha nya infallsvin­klar eller åt- minstone kunna påverka en hel del, säger Sergio Ayoub.

Under samtalets gång visar alla tecken på en viss oro över att fientliga krafter kan ta stor plats i det kommande valet. Och rädslan för att det kan bero på välklingan­de slogans.

– Jag tror att unga som väljer ett missnöjesp­arti gör det på grund av okunskap. Många kanske inte är så inlästa. De vet säkert vad partiets mening är och lite till, men inte vad partiet svarar i alla frågor, säger Wilma Ivansson.

SERGIO AYOUB HAR en annan teori.

– Jag skulle nog inte säga att det handlar om okunskap, man röstar ju på det man tycker. Men jag tror däremot att en del kommer falla för grupptryck, vilket är ganska vanligt att man gör i ungdomsåld­ern. Det är viktigt att man tänker igenom vad man vill rösta på. Titta igenom hur partiet berör en, rösta individuel­lt och inte rösta på grund av föräldrar eller någon annan. Utan istället utgå ifrån hur man har det själv, hur man själv påverkas och vad som passar bäst med ens egna värderinga­r.

När de diskuterar vilka frågor de tycker är viktigast är de överens om rasism, feminism, sexism och sjukvård.

– Det går aldrig att ursäkta rasism men det känns som att samhället generellt ursäktar äldre för att de ”växt upp på det sättet”. Så ska det inte få vara! När yngre generation­er kan påverka tror jag att det kommer bli ändring på det, säger Kajsa Svensson och Linus Olsson fortsätter:

– Det känns som om vår generation borde ha mer kunskap och veta bättre än att bidra till att något fientligt parti kommer fram, det känns bra att äntligen få rösta.

ALLA RÖSTBERÄTT­IGADE ÄR långt ifrån lika insatta i politiken. Och det är lätt att ta till sig argument och åsikter som lyfts kring matbordet utan reflektera efteråt, det tror i alla fall Kajsa Svensson.

– Det blir ju väldigt lätt att man tycker det man hör, vad föräldrar säger och människor runtomkrin­g, säger Kajsa Svensson.

De vill utrota okunskapen och belyser vikten av att ge så många som möjligt hjälp med att förstå vad partierna står för.

– Det är bra här i skolan för vi kommer gå igenom väldigt mycket innan valet för att lära oss om alla partier, säger Oscar Welén.

– Valet är jättevikti­gt! Det här handlar ju faktiskt om vårt samhälle och vår framtid, säger Aba Gillberg.

”Det är viktigt att man tänker igenom vad man vill rösta på”

SERGIO AYOUB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden