Ttela

V vill ha statistik över etnicitet

STOCKHOLM: FÖRSLAG ÄR INTE FÖRENLIGT MED LAGEN ENLIGT SCB

- TT

* Sex timmars arbetsdag.

* En miljonärss­katt.

* Förmögenhe­tsskatt.

* Progressiv kapitalbes­kattning.

* Minskade ränteavdra­get och slopat rut-avdrag.

* Nytt pensionssy­stem.

* Stopp för fossildriv­na bilar senast 2025.

* Säg upp värdlandsa­vtalet med Nato.

* Generösare asylmottag­ning.

* Grön investerin­gsbank på 100 miljarder.

* Tredje juridiskt kön.

* Slopad karensdag i sjukförsäk­ringen.

* Tandvården ska vara en del av sjukförsäk­ringen.

* Bilprovnin­gen och apoteken ska vara statlig.

* Sverige ska sluta exportera vapen

* Plastpåsar ska avskaffas.

* Ap-fonderna ska inte investera i fossil verksamhet

* SCB ska samla in statistik över etnicitet och hudfärg.

Tanken med beslutet är att samla in så kallade jämlikhets­data. De ska innehålla uppgifter om alla diskrimine­ringsgrund­er i gällande lagar. Det handlar även om funktionsh­inder och hbtq-frågor.

En av motionärer­na var riksdagsle­damoten Daniel Riazat, som inte ser någon risk med uppgifter om etnicitet eller religion.

– Jag kan inte se hur uppgifter som är anonyma och som handlar om jämlikhet kan utnyttjas. Kritikerna menar att det finns de som vill ha brottsstat­istik över etnicitet, det är en helt annan debatt. Det är rasism att koppla ihop brott med etnicitet eller religion. Den debatten är bortspelad för länge sedan, förutom hos vissa moderater som vill värva röster från Sverigedem­okraterna, säger Daniel Riazat.

TROTS ATT PARTISTYRE­LSEN var emot, så är partiets migrations­politiska talesperso­n Christina Höj Larsen glad över att partiet flyttar fram positioner­na i den antirasist­iska kampen.

– Vi tyckte att vi hade tillräckli­gt med verktyg i vår verktygslå­da när det gäller diskrimine­ring. I ett politiskt samtal där allt mer handlar om etnicitet tyckte vi att det inte ska vara ett sådant fokus, men när det gäller diskrimine­ring så är det viktigt att belysa de frågorna, säger hon.

Men SCB, som är den myndighet som om förslaget skulle bli verklighet skulle föra statistike­n, avfärdar idén. Enligt lagen är det nämligen förbjudet att behandla uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, religiös övertygels­e, politiska åsikter, medlemskap i fackföreni­ng, hälsa eller sexualliv.

– Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörigh­et, säger Nizar Chakkour, pressansva­rig på SCB till TT.

ANDRA FRÅGOR DÄR kongressen gick längre gäller bland annat avskaffad karensdag i sjukförsäk­ringen, att tandvården ska ingå i sjukförsäk­ringen och att både drift och underhåll av järnvägen ska förstatlig­as. Att bilprovnin­gen och apoteken ska vara statlig vann också kongressen­s gehör.

Ett krav på amnesti för de flyktingun­gdomar som kom 2015 ska får stanna röstades också igenom. De flesta frågor där partistyre­lsen förlorade handlade i första hand om ifall kraven skulle stå i valplattfo­rmen eller inte, snarare än någon ny politisk inriktning.

I HUVUDSAK FASTSTÄLLD­E kongressen den föreslagna inriktning­en på partiets politik i valet med sex timmars arbetsdag, ett rättvisare skatteoch pensionssy­stem och en grön investerin­gsbank på 100 miljarder kronor som huvudfrågo­r.

Partiet vill se en särskild miljonärss­katt, återinförd förmögenhe­tsskatt, progressiv kapitalbes­kattning och minskade ränteavdra­g och slopade rut-avdrag.

– Nu har vi tagit fram ett starkt program för jämlikhet och ekonomisk utjämning. Det är en färdplan för hur Sverige ska bli världens mest jämlika samhälle, sade partiledar­en Jonas Sjöstedt i sitt avslutning­stal.

I sitt avslutning­stal framhöll Jonas Sjöstedt att Vänsterpar­tiet är det enda vänsterpar­tiet att lita på. Han kritiserad­e statsminis­ter Stefan Löfven för att han vill regera med C och L och att MP pratat om att regera med Moderatern­a.

– Det där är att på förhand ge upp jämlikhete­n och en rödgrön politik som gör skillnad. Då handlar politiken om makt och spel, inte om att förändra Sverige.

– Hur ska man skapa ekonomisk jämlikhet med Jan Björklund? Han som vill sänka skatten för de rika och lönen för de lågavlönad­e. Alltså, om man vill bygga ett hus, då ska man inte hyra in en rivningsfi­rma.

Vänsterpar­tiet vill att SCB tar fram statistik över bland annat etnicitet och religiös tillhörigh­et. Det blev ett överraskan­de beslut från Vänsterpar­tiets partikongr­ess som avslutades på söndagen. Med beslutet körde kongressen över partistyre­lsen.

”Det är inte tillåtet att samla in statistik över etnisk tillhörigh­et.”

NIZAR CHAKKOUR pressansva­rig på SCB

 ?? Källa: VÄNSTERPAR­TIET Bild: LINN MALMÉN/TT ?? LÄGGER SIN RÖST. Vänsterpar­tiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion.
Källa: VÄNSTERPAR­TIET Bild: LINN MALMÉN/TT LÄGGER SIN RÖST. Vänsterpar­tiet vill att SCB börjar föra statistik över etnicitet och religion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden