Ttela

Vittnen: Kroppen slets nästan isär

- ANJA HAGLUND/TT

Människor lemlästade­s, kastade sig undan i panik och bevittnade brutala scener. Nu är det dags för brottsoffe­r och vittnen att berätta i rätten om vad de upplevde på Drottningg­atan den 7 april.

Omkring tusen personer befann sig på gatan vid attacken. De första larmsamtal­en är desperata:

”Ah hallå Drottningg­atan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottningg­atan fort som fan.” ”Han mejar ner allt folk nu.” SOS Alarm: ”Har han kört på folk?”

”Ja ja han kör på folk han är helt galen. Drottningg­atan för fan skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen.”

LARMSAMTAL­ET INGÅR i förundersö­kningen, som också samlar en mängd vittnesmål om skräcken och paniken vid attacken. Ett vittne räddar sig undan i sista stund och ser hur lastbilen träffar de två första offren.

”Jag minns dels ljudet när de träffades och att den ena kvinnan kastades lite längre än den andra. Det var som att hon träffades våldsammar­e. Jag minns att jag var chockad och skrek nej”, berättar vittnet.

Flera berättar hur de sprang för sitt liv när lastbilen körde i sicksack över gatan. Ett vittne ser hur en kropp slungas upp i luften och nästan slits isär. Många bevittnar traumatisk­a scener med svårt skadade eller döda.

En livvakt som av en tillfällig­het befinner sig på gatan säger att han direkt tänkte ”Nice” (terrordåde­t i den franska staden).

”Jag får upp de här bilderna, antingen kommer det smälla en bomb eller så kommer gärningsma­nnen eller gärningsmä­nnen att hoppa ur och börja skjuta. Jag springer, och jag passerar vad jag kan se är livlösa kroppar.”

Övervaknin­gsbilder visar hur en pappa sekunden före det att lastbilen dundrar förbi ser ut att kasta sin son åt sidan. Pappan, en 41-årig brittisk man, överlever inte. Pojken, som är fysiskt oskadd, tas omhand av en brandman.

– Han sade att han hade ont i hjärtat, han sa ”Hur länge kan man ha så här ont i hjärtat?”, berättar brandmanne­n i förhör.

på plats beskriver

DE FÖRSTA POLISERNA stor panik.

”Jag ser flera personer som är allvarligt skadade och människor skriker åt mig att de behöver hjälp. Vid ett tillfälle passerar jag en överkörd barnvagn, jag ser att barnvagnen är hoptryckt och det är blod i anslutning till vagnen. Jag kliver över ett avslitet ben.”

En läkare som skyndade till platsen vittnar om hur personer slet bort filtarna som täckte de avlidna för att fotografer­a och filma.

”Detta var helt fruktansvä­rt hemskt och det som jag upplevde som starkast av allt denna dag”, säger han i förhör.

Vid övergångss­tället alldeles före Åhléns träffas två kvinnor av lastbilen och skadas svårt. Den ena berättar i förhör hur folk plötsligt skrek. Hon kände en kraftig smäll, kände lukten av metall och sedan kommer hon inte ihåg så mycket mer.

Fem personer dödades och tio skadades allvarligt vid attacken. Totalt ingår över 150 målsägande i målet.

 ?? Bild: POLISEN/TT ?? 7 APRIL KLOCKAN 14:53. Flera vittnen berättar hur de sprang för sitt liv när lastbilen körde i sicksack över gatan
Bild: POLISEN/TT 7 APRIL KLOCKAN 14:53. Flera vittnen berättar hur de sprang för sitt liv när lastbilen körde i sicksack över gatan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden