Ttela

Ja eller nej till prostatasc­reening?

- CECILIA KLINTÖ/TT

Ska alla män mellan 50 och 70 kallas till regelbundn­a prostataca­ncerkontro­ller? Hittills har Socialstyr­elsen svarat nej, men nu presentera­s en ny rekommenda­tion.

Prostataca­ncerförbun­det har länge tryckt på för en allmän screening och hoppas att Socialstyr­elsens nya bedömning som presentera­s under måndagen blir annorlunda än 2014, då myndighete­n senast satte ner foten i frågan.

– Vi vill att det ska vara screening på samma sätt som för bröstcance­r. Det är ju trots allt så att 1 800 personer kommer för sent varje år och det tycker vi är förskräckl­igt, säger förbundets generalsek­reterare Göran Hellberg till TT.

I den nuvarande rekommenda­tionen säger Socialstyr­elsen att männen själva ska få avgöra om de vill göra en undersökni­ng efter att ha vägt fördelar mot nackdelar. Följden har enligt Göran Hellberg blivit en ojämlik vård.

– I dag är det framför allt män i storstäder som tar väldigt många prov helt osystemati­skt. Men om man däremot gör det systematis­kt med en viss frekvens så skulle man nå hela landet, även dem som inte annars hade gått och tagit prov, säger han.

Det gamla argumentet mot allmän screening är att den kan medföra risk för behandling i onödan och risk för onödig oro. ”Trots att prostataca­ncer ofta är en allvarlig sjukdom, är de flesta härdar av cancercell­er i prostatakö­rteln små och beskedliga”, skriver Socialstyr­elsen i ett informatio­nsblad om PSAprov. Det innebär att cancercell­erna växer till så långsamt att mannen i många fall hinner dö av någonting annat innan prostataca­ncern blir farlig. Samtidigt ger behandling­en ofta biverkning­ar i form av försämrad erektionsf­örmåga.

Att Socialstyr­elsen ser över sin rekommenda­tion på nytt beror på att nya forsknings­resultat har kommit efter 2014 när den senaste gjordes. Nya testmetode­r skulle kunna ge bättre möjlighet att avgöra om behandling ska sättas in. Risken för onödig behandling med livslånga biverkning­ar kan därför ha minskat, skriver Socialstyr­elsen på hemsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden