Ttela

Expert: Snabbt och dramatiskt förlopp

- TOMAS BENGTSSON/TT

Flygplanet föll väldigt snabbt vid flygkrasch­en utanför Moskva och det tyder på en plötslig totalförlu­st av kontrollen, säger en expert. Flygsäkerh­eten i Ryssland är fortfarand­e generellt problemati­sk – men det är för tidigt att uttala sig om haveriorsa­ken.

Ett inrikesfly­gplan störtade bara minuter efter starten från Moskvaflyg­platsen Domodedovo på söndagen. Samtliga 71 personer ombord har omkommit.

Flygsäkerh­etsexperte­n Hans Kjäll hänvisar till uppgifter från sajten Flightrada­r24 som säger att något inträffade på ungefär 2 500 meters höjd.

– DÄR HAR plötsligt flygplanet fått en väldigt hög sjunkhasti­ghet, ungefär 3 000–4 000 fot (drygt 900 till drygt 1 200 meter) i minuten – och det är väldigt snabbt. Någon form av förlust av kontrollen har skett. Det har inträffat något väldigt dramatiskt och kraschen har varit väldigt, väldigt våldsam.

Kjäll säger att flygplanst­ypen, en Antonov AN148, bara varit i trafik i knappt tio år, och att den säkerhetsm­ässigt bör vara på samma nivå som andra flygplan i tung luftfart i resten av världen.

– Samtidigt är det en relativt ny konstrukti­on så det kan ju rent teoretiskt finnas några problem man inte lyckats brygga över. Det kan bero på hur mycket ny teknik man använt, men det går bara att spekulera i.

DET AKTUELLA FLYGBOLAGE­T, Saratov, är numera ett dotterbola­g till jätten Aeroflot.

Kjäll säger att för ungefär tio år sedan var risken för dödliga olyckor per flygtimme ungefär fem gånger högre i rysk flygfart än i Europa, Nordamerik­a, Australien och Nya Zeeland.

Men sedan dess har säkerheten i Ryssland förbättrat­s till att risken nu är ungefär tre gånger högre.

Utlösande faktorer till flygolycko­r delas upp i orsaker grundade i omgivninge­n, i tekniken och i flygoperat­iva beslut tagna av människor. Det sistnämnda området står för ungefär åtta av tio olyckor.

På frågan om vilket av de tre områdena Ryssland fortfarand­e har stora problem med svarar Kjäll:

– Det är högre risk på alla, och inget sticker ut speciellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden