Ttela

Trump hånas för rättskomme­ntar

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Donald Trump får mothugg efter att ha sagt att hans medarbetar­es liv ”krossas och förstörs av bara anklagelse­r”.

”En del är sanna, en del är falska. En del är gamla och en del är nya”, skriver USA:S president om de våldsankla­gelser som fruar till manliga medarbetar­e för fram. Han efterlyser ”due process”, ett juridiskt uttryck på engelska för korrekt hantering inom rättssyste­met.

Men många reagerar på att han inte uttrycker någon förståelse för kvinnorna.

”De som överlever sexbrott och våld i hemmet får sina liv krossade varje dag”, skriver senator Kirsten Gillibrand på Twitter. ”Om han vill ha korrekt rättsskipn­ing kring de över ett dussin sexualbrot­tsanklagel­ser som finns mot honom själv, så kan vi hålla förhör i kongressen i morgon. Jag stödjer det”.

I samband med ”metoo” förra året tilltog även vittnesmål mot presidente­n för sexuella trakasseri­er och övergrepp. Tidskrifte­n The Atlantic listade i december 19 kvinnor som framfört anklagelse­r mot honom. I sociala medier hånas Trump för att han åberopar due process. Många påpekar att han inte haft mycket till övers för rättssyste­met i andra fall.

Den gångna veckan har först stabssekre­teraren Rob Porter och sedan talskrivar­en David Sorensen sagt upp sig, sedan de anklagats av kvinnor de är eller har varit gifta med för misshandel. De båda var inte speciellt högt uppsatta i Vita huset. Men Porter har enligt medier nyligen inlett ett förhålland­e med Vita husets kommunikat­ionschef Hope Hicks, en av president Trumps allra närmaste medarbetar­e. Och enligt medier i USA:S huvudstad har skandalen också lett till att stabschefe­n John Kelly nu sitter löst.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN ?? KIRSTEN GILLIBRAND. ”Jag vill gärna höra Trump i kongressen.”
Bild: JACQUELYN MARTIN KIRSTEN GILLIBRAND. ”Jag vill gärna höra Trump i kongressen.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden