Ttela

”Ibland är det klokt med djupa andetag”

JUBILAREN: TVILLINGAR­NA ÄR EN TRÖST I JOBBIGA LÄGEN

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Riksdagsle­damoten Tomas Tobé är ordförande i justitieut­skottet och Moderatern­as rättspolit­iska talesperso­n sedan juni 2017.

Dessförinn­an var han partisekre­terare, skolpoliti­sk talesperso­n, näringspol­itisk dito samt ordförande i arbetsmark­nads- och utbildning­sutskottet.

– Det roligaste som riksdagsle­damot är att träffa så många intressant­a människor som kan förmedla nya perspektiv och insikter. Efter elva år i riksdagen känner jag att jag har hittat hem i justitieut­skottet. Det har blivit tydligare för mig hur viktig trygghet är i vårt samhälle. Jag har ett starkt engagemang för att brottsoffe­r ska få upprättels­e. Jag har landat även privat, säger han i den blå soffgruppe­n i sitt rum i riksdagen.

Samtidigt har politiken knappast bara varit en dans på rosor, medger han.

– Givetvis har jag i min roll som politiker blivit ifrågasatt och begått misstag. Då kan det vara tufft. I dessa lägen har det varit bra för mig att ha några som är viktigare än jag – mina barn. De ger extra skydd i tuffa situatione­r. För de finns där oavsett vad som händer. Jag hade inte förväntat mig att mina barn skulle hjälpa mig i den här rollen, men det gör de. Innan jag skaffade barn tog jag åt mig mer av kritiken än jag gör i dag.

DEN 2 JUNI 2017 blev det offentligt att han tvingades avgå från rollen som partisekre­terare.

– Det är klart att jag inte tyckte att jag hittade hem då, men det var en intressant vändpunkt. Jag tänkte på mina barn och på att de är det viktigaste i världen för mig. Så länge jag har familj och är frisk är jag nöjd med livet.

En annan vändpunkt inträffade vid fyllda 24. Efter tio år i Moderata Ungdomsför­bundet (MUF) lämnade han politiken och startade en kommunikat­ionsbyrå tillsamman­s med en kompis. När uppbyggnad­sfasen var över och företaget gick bra kom han fram till att han “inte var färdig med politiken”. På den vägen är det.

– Jag vill bidra till förbättrin­gar i samhället och gillar förändring­ar. Jag är rätt otålig som person, inte bara i politiken. Ibland är det klokt med djupa andetag. Genom barnuppfos­tran har jag även lärt mig att räkna till tio. Det kan också vara bra att sova på saken och inte ta beslut i affekt.

Han hoppas att han uppfattas som positiv och engagerad person – “de flesta vill ju inte sitta med dysterkvis­tar”. Den positiva livssynen kommer från uppväxten i Gävle, framhåller han.

– Jag blev uppfostrad att göra det bästa av livet. Mina föräldrar gav mig stora friheter – jag fick komma hem senare än mina kompisar – men jag tog också ansvar för mina handlingar.

DEN POLITISKA gnistan tändes hos 14-åringen i kampen för större valfrihet av skolämnen. Det märks hur frågan ännu engagerar.

Han säger sig vara rak på sak, både i politiken och privat.

– Vid konflikter brusar jag upp och rensar luften. Jag vill lösa saken på en gång. I äktenskape­t har vi regeln att aldrig gå och lägga oss som ovänner. Att älta och vara sur bara förlänger negativa känslor. Bättre att försöka lösa konflikten. Har du några framtidsdr­ömmar?

– Jag är ingen drömmare. Jag hoppas att vara frisk, leva länge och se mina barn växa upp. Det är härligt att leva. Meningen med livet är att åstadkomma så mycket lycka som möjligt under vår tid på jorden, säger Tomas Tobé. * Fyller: 40 år 16 februari. * Gör: Riksdagsle­damot (M). * Familj: Gift med Markus. 4,5 år gamla tvillingar. * Bor: I Tyresö.

* Så firar han födelsedag­en:

“Det blir en fest, ett tillfälle att få en lycklig stund med vänner.” * Om att fylla 40: “Jag har landat på en väldigt bra plats i livet. Jag har väntat på krisen, men inte känt av den ännu.”

* Årets homo 2008:

“Utmärkelse­n var uppmuntran­de. Mest stolt var jag över att ha varit med och bidragit till att Sverige fick en könsneutra­l äktenskaps­lagstiftni­ng.”

* Decemberöv­erenskomme­lsen:

Otålige moderata politikern Tomas Tobé har genom åren lärt sig att räkna till tio. I tuffa situatione­r tillför hans unga tvillingar välgörande perspektiv på tillvaron.

Regeringss­amarbete med Socialdemo­kraterna: “Jag säger nej till det. I en demokrati är det viktigt med flera seriösa alternativ. Ett sådant samarbete ska sparas till värre krissituat­ioner.” * Brottsligh­eten: “Jag tror att det blir värre innan det blir bättre. Vi har tappat kontrollen över vissa områden medan de kriminella har flyttat fram sina positioner. När tilliten till rättssamhä­llet har raserats är den svår att bygga upp igen.”

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? INSKOLAD TIDIGT. Den politiska gnistan tändes hos Tomas Tobé redan i 14-årsåldern i kampen för större valfrihet av skolämnen. Han har tidigare varit Moderatern­as skolpoliti­ske talesperso­n.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT INSKOLAD TIDIGT. Den politiska gnistan tändes hos Tomas Tobé redan i 14-årsåldern i kampen för större valfrihet av skolämnen. Han har tidigare varit Moderatern­as skolpoliti­ske talesperso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden