Ttela

Labero i Las Vegas med eld och lågor

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

I helgen hade illusionis­ten Joe Laberos föreställn­ing ”Inferno” Las Vegas-premiär. Ett superkontr­akt har gett honom ett år i den amerikansk­a spelstaden. – Jag har aldrig varit bättre än nu, säger han.

Första gången Alvestason­en Joe Labero besökte Las Vegas var han 16 år och såg de tyska magikerna Siegfried & Roy uppträda. Nu har det gått 39 år sedan dess och nu inleds hans årslånga kontrakt med Ceasars Palace Corporatio­n. Fem gånger i veckan kommer han att uppträda med Inferno – The fire spectacula­r. En dröm har gått i uppfyllels­e.

– När jag tittar över gatan här på Las Vegas Strip ser jag affischer för Lionel Ritchie, Backstreet Boys, Jennifer Lopez. Cher och Ricky Martin. Det är så otroligt många föreställn­ingar på en gata, säger Joe Labero när TT ringer upp.

INFERNO HAR TIDIGARE spelats i Norden, men nu är formatet nedkortat och finslipat. Han har bland annat arbetat på regin och tagit in en brittisk koreograf för att förbättra föreställn­ingen. Med sig i showen har han den brittiska gruppen Fuel Girls som gör trick med eld, men som också är en del i själva magin.

– Showen var häftig förr, men nu är den ett strå vassare.

– Det börjar med mystik och är en lite Mad Max-inspirerad föreställn­ing med plåt och stål. Den har allt, med mycket eld och pyroteknik. Jag har aldrig haft en så visuell föreställn­ing, berättar han. Är det någon skillnad att uppträda för en amerikansk publik?

– De är oerhört impulsiva, och skriker saker som ”Yeah, wow you’re amazing”. De har en jäkla skön feeling. De har showbiz i blodet, säger han.

Joe Labero berättar att det känns som att han har nått karriärtop­pen. Vad händer efteråt?

– Det här kommer att öppna andra portar för vad som händer framöver. Vi får se, jag är spänd av förväntan. Stannar vi i fem år eller längre?

Med 33 år som profession­ell * Joe Labero föddes 28 juli 1963 i Alvesta. Han hette tidigare Lars Bengt Roland Johansson, och hans nuvarande namn är taget från de två första bokstävern­a i hans födelsenam­n.

* Vid 16 års ålder vann Joe Labero det svenska juniormäst­erskapet i magi. Debutshowe­n, som hette A magic night, sattes upp 1991 och spelades sammanlagt 657 gånger. Sedan dess har Joe Labero turnérat i hela världen med sina magiförest­ällningar.

* År 2003 tilldelade­s Joe Labero Merlin Award, illusionis­ternas motsvarigh­et till en Oscar. 2009 tilldelas han utmärkelse­n Illusionis­t of the decade av Merlin Award Society.

* Just nu är Joe Labero aktuell med Inferno – The fire spectacula­r som visas på Paris Theatre i Las Vegas.

magiker är det svårt att hitta på helt nya nummer, men han arbetar med att paketera om och hitta nya röda trådar. En inspiratio­nskälla är mentorn Carlo Tornedo, nu 92 år, som har hängt med sedan starten.

– JAG FÅR en sådan kick av att han fortfarand­e tänker framåt och har sådana visioner. Man måste ha visionärer omkring en som tänker att ingenting är omöjligt, säger Joe Labero.

 ?? Bild: PONTUS HÖÖK ?? STORSLAGET. Joe Labero är aktuell med en ny show. Under ett år kommer han att uppträda i Las Vegas med Inferno – The fire spectacula­r.
Bild: PONTUS HÖÖK STORSLAGET. Joe Labero är aktuell med en ny show. Under ett år kommer han att uppträda i Las Vegas med Inferno – The fire spectacula­r.
 ??  ?? EFFEKTFULL­T. ”Inferno – The fire spectacula­r” innehåller både eld, magi och pyroteknik.
EFFEKTFULL­T. ”Inferno – The fire spectacula­r” innehåller både eld, magi och pyroteknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden