Ttela

Newcastle skrällde mot Manchester U

- TT

Manchester United förlorade borta mot bottenlage­t Newcastle med 0–1 och tappar i toppen av Premier League. Lokalrival­en City leder nu ligan med 16 poäng.

Newcastle hade inte vunnit en hemmamatch i ligan sedan den 21 oktober, men när det gällde svaga sviter hade å andra sidan gästande Manchester Uniteds tränare José Mourinho aldrig tagit en trepoängar­e på St James Park trots sex försök.

Det blev Newcastle som fick till ett trendbrott. Hemmalaget gjorde matchens enda mål i den 65:e minuten efter ett mönsteranf­all.

På en frispark, som Chris Smalling drog på sig genom att filma, slog Jonjo Shelvey en hög lyra som Florian Lejeune nickade ner mot Dwight Gayle. Anfallaren skarvade vidare direkt till Matt Ritchie som placerade in 1–0 från nära håll.

Paul Pogba, som missade markeringe­n på Lejeune, blev utbytt direkt efter baklängesm­ålet när Mourinho gjorde ett dubbelbyte. Pogba som började på bänken i förra ligaomgång­en.

Manchester­s bästa målchanser tillföll Anthony Martial. Fransmanne­n missade ett friläge i första halvlek och brände i andra halvlek en dubbelchan­s som borde ha resulterat i ett 1–1-mål, men Dwight Gayle och Deandre Yedlin i hemmalaget stod i vägen.

Sista kvittering­schansen fick Michael Carrick, som genom sitt inhopp gjorde sin första Premier League-insats för säsongen. Mittfältar­ens styrning från nära håll räddades dock av Pl-debutanten Martin Dubravka i Newcastles mål.

Segern lyfte Newcastle från nedflyttni­ngsplats upp till 13:e plats den jämna bottenstri­den.

Victor Nilsson Lindelöf satt på bänken hela matchen.